Przepis: Kurczak na ostro w gruszkach z szalotkami

Przepis: Kurczak na ostro w gruszkach z szalotkami

Kurczak duszony z gruszkami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, ale niezwykle wdzięczne - owoce nadają kurczakowi wyjątkowego, świeżego smaku. Kurczak z gruszkami i szalotkami smakuje wybornie i prezentuje się na stole bardzo okazale.

 

PRZEPIS: KURCZAK NA OSTRO W GRUSZKACH Z SZALOTKAMI

Pikantny kurczak w gruszkach z szalotkami
Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 10 cebulek szalotek
  • 5 gruszek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, po czym przekrawamy każdy z filetów wzdłuż na dwie części. Każdą z nich kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości), posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Mąkę dokładnie mieszamy z ostrą papryką, po czym panierujemy nią kawałki kurczaka. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, krojąc na ćwiartki, a potem te jeszcze na dwie części. Cebulki szalotki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie lekko podsmażamy na dużej, głębokiej patelni. Po podsmażeniu, do szalotki dodajemy miód, ocet balsamiczny i musztardę Dijon oraz tymianek. Chwilkę smażymy, po czym dodajemy panierowanego w mące i papryce kurczaka. Gdy mięso jest już lekko obsmażone, dodajemy świeże gruszki. Przykrywamy naczynie, dusząc całość przez ok. 10-15 minut, aż do miękkości mięsa i gruszek. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!