Przepis: Kurczak pieczony z batatami, papryką i czerwoną cebulą

Przepis: Kurczak pieczony z batatami, papryką i czerwoną cebulą

Pyszny, pieczony kurczak w otoczce z batatów i kolorowych warzyw to wspaniały pomysł na niebanalne danie obiadowe. Chrupiący, marynowany kurczak, słodkie i zdrowe bataty z dodatkiem papryki, podany z ryżem z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom.

 

PRZEPIS: KURCZAK PIECZONY Z BATATAMI, PAPRYKĄ I CZERWONĄ CEBULĄ

Kurczak pieczony z batatami, papryką i czerwoną cebulą
Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 bataty średniej wielkości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • natka pietruszki do ozdobienia
  • olej
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Słodką paprykę, oregano i suszoną natkę pietruszki mieszamy z dwoma łyżkami oleju, tworząc marynatę do kurczaka. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Ćwiartki kurczaka myjemy i oczyszczamy, po czym nacieramy dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Bataty obieramy i kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką. Czerwoną cebulę kroimy na ćwiartki, a potem jeszcze dzielimy je na pół. Bataty, obie świeże papryki oraz cebulę dokładnie mieszamy w dużej misce wraz z 3 łyżkami oleju, doprawiając solą i pieprzem.

Zamarynowanego kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, po czym do naczynia dokładamy pokrojone wcześniej warzywa. Całość wraca do piekarnika na kolejne 20 minut. Danie podajemy najlepiej z ryżem, posypane świeżą natką pietruszki.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!