Przepis: Kurczak z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Przepis: Kurczak z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Prosty i smaczny pomysł na rodzinne danie obiadowe - kurczak z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Doprawiony aromatycznymi przyprawami z pewnością sprawdzi się jako danie główne, z dodatkiem ryżu.

 

PRZEPIS: KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Kurczak z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 600 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kmin rzymski, kolendrę, pieprz i sól mieszamy ze sobą. Cebulę kroimy w kostkę.

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, po czym doprawiamy mieszanką przypraw. Mięso wkładamy do lodówki na 30-60 minut, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dokładnie obsmażamy na oleju.

Obsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, na którą wrzucamy cebulę, smażąc ją do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę.

Wrzucamy z powrotem mięso z kurczaka oraz pomidory i fasolę z puszki. Patelnię przykrywamy przykrywką i dusimy zawartość ok.20-25 minut.

Podajemy, posypując świeżo siekaną natką pietruszki.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!