Przepis: Kurczak z czosnkiem i suszonymi pomidorami w sosie winnym

Przepis: Kurczak z czosnkiem i suszonymi pomidorami w sosie winnym

Kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina to danie zdecydowanie kojarzące się z kuchnią francuską. Do sosu dodawane są we Francji różne dodatki - my proponujemy przepis z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Sprawdziliśmy - pycha :)

 

Śmietanowe sosy na bazie wytrawnego wina to prawdziwa francuska specjalność. Świetnie komponują się zwłaszcza z mięsem drobiowym, a różnorodność dodatków do mięsa pozwala na niemal niezliczone kombinacje smakowe i aromatyczne. Przetestowaliśmy przepis na kurczaka z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów i bazylii - prawdziwa uczta, zdecydowanie polecamy :)

 

PRZEPIS: KURCZAK Z CZOSNKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI W KREMOWYM SOSIE WINNYM

Kurczak z czosnkiem i suszonymi pomidorami w sosie winnym
Składniki (na 4 porcje):

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 200 g kremowej śmietany 18%
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok.70 - 80 g)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka umyć i przekroić wzdłuż na dwa cieńsze kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dobrze przysmażyć mięso z kurczaka.

Po usmażeniu mięsa, wyjąć je na moment z patelni i odłożyć na ogrzany talerz (by szybko nie straciły temperatury). Na patelnię wrzucić pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i lekko je przysmażyć. Dodać białe wino, śmietanę i pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Włożyć z powrotem filety z kurczaka i całość doprowadzić do zagotowania.

Mięso z kurczaka ponownie wyjąć, a do sosu dodać bazylię, odrobinę pieprzu i pozostawić na małym ogniu przez kilka minut, do lekkiego zagęszczenia sosu. Smacznego!

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!