Przepis: Kurczak z pieczarkami i szpinakiem w lekko pikantnym sosie śmietanowo-serowym

Kurczak duszony z pieczarkami i szpinakiem w pysznym sosie to kolejna nasza propozycja na świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Dla nie przepadających za pikantnym smakiem polecamy wersję bez ostrej papryczki.
PRZEPIS: KURCZAK Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM W LEKKO PIKANTNYM SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
KURCZAK Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM W LEKKO PIKANTNYM SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
Składniki (dla 5-6 osób):
- 700 g mięsa z fileta kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 ostrej czerwonej papryczki
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 70 g świeżego szpinaku
- 120 g żółtego sera (np. Gouda)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, po czym na desce kroimy w cienkie paski (lub w kostkę). Solimy i pieprzymy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni i odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w kostkę, ostrą papryczkę w wąskie paseczki. Rozgrzewamy na dużej, głębokiej patelni olej i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli, pod koniec dorzucając pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz ostrą paprykę.
Do cebuli dokładamy teraz pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby się podsmażą, dorzucamy jeszcze liście szpinaku. Smażymy jeszcze kilka minut, aż szpinak puści soki. Dolewamy gorący bulion i gotujemy przez kilka minut. Wkładamy odłożone wcześniej, podsmażone mięso z kurczaka, przykrywamy patelnię i dusimy mięso w sosie przez 15-20 minut. Przyprawiamy w międzyczasie solą i pieprzem do smaku.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do gotującego się mięsa, intensywnie mieszając. Śmietanę rozrabiamy z mąką i odrobiną wody, po czym zagęszczamy sos na patelni. Podajemy od razu, z ziemniakami lub makaronem.
2019-10-05PolishPT45MPT15M6 Servingsdinnerchicken, mushroomsPieknowdomu.pl