Przepis: Kurczak z porami w sosie śmietanowym

Przepis: Kurczak z porami w sosie śmietanowym

Mięso z kurczaka w sosie śmietanowym z duszonymi, świeżymi porami to świetny pomysł na szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe dla całej rodziny. Przygotowanie nie trwa długo, a efekt jest naprawdę wyśmienity - nam przepis bardzo przypadł do smaku :)

 

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z DUSZONYMI PORAMI

Składniki (na 4 porcje):

  • - 400 g fileta z kurczaka (2 filety)
  • - 1 świeży por
  • - 3 łyżki masła do smażenia
  • - 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • - cytryna do skropienia
  • - sól i  pieprz do smaku

 

Kurczak w sosie śmietanowym z porami
Sposób przygotowania:

Odcinamy liściastą część pora, resztę myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie półkrążki. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i obtaczamy w mące.

Łyżkę masła roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojonego pora, smażąc go na małym ogniu przez kilka minut. Przykrywamy patelnię i dusimy pora przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę i czekamy do jej zagotowania. Na drugiej patelni na pozostałym maśle dokładnie przysmażamy filety z kurczaka, po czym dokładamy go do porów w śmietance i dusimy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ziemniakami (u nas było to puree) oraz cząstką cytryny do skropienia mięsa. Smacznego :)

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!