Przepis: Lekko pikantna pierś z kurczaka po cygańsku

Przepis: Lekko pikantna pierś z kurczaka po cygańsku

Filety z piersi kurczaka to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięs, jakie przygotowujemy jako dania obiadowe. Ile rodzin, tyle różnych przepisów na dania z filetami z kurczaka. U nas tym razem propozycja na filety w sosie pomidorowym z posmakiem śliwek - czyli po cygańsku.

 

Uwielbiamy eksperymentować w kuchni, dlatego gdy zobaczyliśmy ten przepis, nie mogliśmy się oprzeć, by wypróbować go "na sobie" :) Połączenie keczupu z powidłami śliwkowymi było dla nas na tyle egzotyczne, że ręce same paliły się do przygotowania kurczaka po cygańsku.

 

Pierś z kurczaka po cygańsku

PRZEPIS: LEKKO PIKANTNA PIERŚ Z KURCZAKA PO CYGAŃSKU

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 duże filety z kurczaka (ok. 1 kg)
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych śliwek (bez pestek)
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Przekrawamy w poprzek na dwie płaskie części. Oba rodzaje mielonej papryki mieszamy ze sobą. Kurczaka posypujemy z obu stron solą, po czym mieszanką papryk, wcierając je w mięso.

Rozgrzewamy dużą patelnię z małą ilością oleju, po czym lekko przysmażamy filety z kurczaka. Wyjmujemy je z patelni i odkładamy na talerz. Obrane cebule kroimy w drobną kostkę, suszone śliwki - na mniejsze części. W dużej miseczce dokładnie mieszamy keczup, koncentrat pomidorowy, powidła, ocet oraz cukier. Dodajemy 3/4 szklanki wody i mieszając doprowadzamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na rozgrzanej ponownie patelni szklimy cebulę, po czym dodajemy suszone śliwki i przygotowaną "miksturę" z keczupu, powideł i innych składników. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż doprowadzimy ją do wrzenia.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy filety z kurczaka, po czym zalewamy je sosem. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę. Podajemy z ziemniaczkami lub puree. Pychota!

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!