Przepis: Lekko pikantny kurczak curry z miodem i ziołami

Przepis: Lekko pikantny kurczak curry z miodem i ziołami

Duże kawałki mięsa z piersi kurczaka, przyprawa curry, miód, ostra musztarda i aromatyczne przyprawy - to nasza obiadowa propozycja. Niezwykle aromatyczny, miękki i pyszny kurczak curry to świetna propozycja na domowy posiłek.

 

PRZEPIS: LEKKO PIKANTNY KURCZAK CURRY Z MIODEM I ZIOŁAMI

Lekko pikantny kurczak curry z miodem i ziołami
Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 i 1/2 dużej cebuli
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka myjemy, odcinamy tłuszcz i błonki, ostrym nożem kroimy w duże kawałki (większe niż na gulasz). Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem po czym odstawiamy do lodówki. Przyprawy: curry, obie papryki, musztardę, miód i zioła prowansalskie mieszamy ze sobą wraz z odrobiną wody, do uzyskania płynnej masy.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso z kurczaka wrzucamy na rozgrzaną dużą patelnię z odrobiną oleju i intensywnie smażymy do zezłocenia. Zdejmujemy z patelni, po czym na pozostałości po nim smażymy cebulę - do zeszklenia. Z powrotem wrzucamy na patelnię mięso, chwilę smażymy razem z cebulą, po czym wlewamy płynną pastę z przypraw.

Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu całą zawartość przez ok. 30 minut, co kilka minut intensywnie mieszając. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy bulion wg gustu. Najlepiej podać z ryżem.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!