Przepis: Domowa lemoniada cytrynowa z pomarańczą i miętą

Przepis: Domowa lemoniada cytrynowa z pomarańczą i miętą

Orzeźwiająca domowa lemoniada to najlepszy sposób na letnie upały. Podana z lodem lub schłodzona, świetnie działa na nasz organizm. Z kolei w zimie lemoniada będzie dostarczała nam jakże potrzebnych witamin. Sprawdź przepis na świetną lemoniadę cytrynową z pomarańczą i miętową nutą.

 

PRZEPIS: DOMOWA LEMONIADA CYTRYNOWA Z POMARAŃCZĄ I NUTĄ MIĘTY

Lemoniada z cytryn i pomarańczy z miętą

Składniki (na 2 litry lemoniady):

  • 8 cytryn
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka świeżych liści mięty
  • 200 g cukru
  • 2 litry wody niegazowanej

 

Sposób przygotowania:

Sok z cytryn i pomarańczy wyciskamy. Przelewamy przez gęste sitko kuchenne (najlepiej takie do przesiewania mąki), by pozbyć się drobinek miąższu i pestek.

W osobnej salaterce ucieramy łyżką liście mięty z cukrem - tak aby mięta puściła sok. Do garnka wlewamy soki z cytrusów oraz miętę z cukrem - mieszamy do rozpuszczenia się cukru.

Wstawiamy na noc do lodówki - lemoniada najlepiej smakuje schłodzona - to świetny sposób na letnie upały :)

Przed podaniem można przecedzić lemoniadę przez sitko, by pozbyć się fragmentów liści mięty. Ozdabiamy świeżą miętą, dodajemy kostki lodu i... gotowe!

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!