Przepis: Likier cytrynowy z liśćmi limonki kaffir

Przepis: Likier cytrynowy z liśćmi limonki kaffir

Likier cytrynowy z liśćmi limonki kaffir to nasza wariacja przepisu na słynne włoskie Limoncello, pochodzące z samego południa Italii, z wybrzeża Amalfi i okolic Neapolu. Liście kaffiru nadają likierowi dodatkowego, lekko kwaskowatego posmaku i niecodziennego, zielonkawego koloru. W smaku - poezja!

 

Limonki kaffir pojawiają się w zastosowaniu kulinarnym w kuchni azjatyckiej - aczkolwiek najczęściej wykorzystuje się liście wraz z łodygami. Owoce limonki kaffir raczej są pomijane - ich specyficzny posmak po prostu psuje smak dań. W sieci można znaleźć kilka recenzji z prób sporządzenia z owoców tej limonki likieru - nie są one udane. Spróbowaliśmy więc dodać - nie owoce, a liście kaffiru - do wspaniałego przepisu na włoskie Limoncello (inspirację znaleźliśmy na blogu Italia Poza Szlakiem). Otrzymaliśmy w efekcie słodki, cytrynowy likier z dodatkowym, delikatnym posmaku limonki o niecodziennym, zielonkawym kolorze. Kaffir nieco "wygładził" też smak likieru. Słowem - rewelacja!

PS. Suszone liście limonki kaffir można kupić w marketach, z reguły na półkach z produktami kuchni orientalnej / azjatyckiej.

 

PRZEPIS: LIKIER CYTRYNOWY Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR

Likier cytrynowy z liśćmi limonki kaffir

Składniki (na ok. 1,4 litra likieru):

  • 2 kg dużych cytryn (ok.12 sztuk)
  • 1/2 litra spirytusu 95%
  • 3 duże liście limonki kaffir
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Cytryny dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, po czym ostrą skrobaczką do warzyw zdejmujemy z nich żółtą skórkę (bez białego miąższu, znajdującego się pod nią). Skórkę wraz z liśćmi limonki kaffir wrzucamy do dużego szklanego słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w miejscu chronionym od światła na pełne 2 tygodnie.

Po tym czasie do słoika dolewamy syrop, przygotowany z wody i cukru (ważne: przed dodaniem syropu MUSI on zostać całkowicie wystudzony!). Znów zamykamy szczelnie słoik z likierem i odstawiamy go na kolejny tydzień.

To jest ten moment, kiedy nasz pyszny cytrynowy likier z kaffirem jest gotowy - przecedzamy go przez sitko o drobnych oczkach i zamykamy w karafce do nalewki. Wstawiamy do lodówki, żeby się dobrze schłodził i... gotowe :)

PS. A jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałymi po zrobieniu likieru cytrynami, polecamy konfiturę cytrynową z miodem lub świetną na upalne letnie dni lemoniadę cytrynową z pomarańczami i nutą mięty

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!