Przepis: Limoncello, słynny włoski likier cytrynowy

Przepis: Limoncello, słynny włoski likier cytrynowy

Domowe Limoncello to nasz zdecydowany faworyt, jeśli chodzi o alkohole własnej roboty. To jeden z najbardziej znanych włoskich likierów, przygotowywany na południu Italii ze specjalnie wyselekcjonowanych gatunków cytryn.

 

Jeśli kiedykolwiek byliście na południu Włoch, w okolicach Neapolu, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dane Wam było degustować Limoncello - słodki cytrynowy likier, wytwarzany ze skórki cytryn, uprawianych na wybrzeżu Amalfi, słynącym z uprawy tych cytrusów. Można powiedzieć, że jest on jednym z najbardziej znanych "kulinarnych" wizytówek południa Włoch.

Limoncello da się przygotować także w naszych warunkach klimatycznych. I to nawet w przypadku, gdy nie dysponujemy dokładnie tymi gatunkami cytryn, które używane są do produkcji oryginału. Dobrze wybrane, duże dorodne cytryny dostępne w naszych marketach także pozwolą na przygotowanie cudownego w smaku likieru cytrynowego. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Italia Poza Szlakiem. Efekt końcowy jest rewelacyjny, szczerze polecamy :) Słodki likier o wyrazistym smaku, mocno rozgrzewający. Limoncello pijemy schłodzone, wtedy smakuje zdecydowanie najlepiej.

Znajdziesz też u nas przepis na likier cytrynowy z liśćmi limoniki kaffir, przygotowany na bazie limoncello, z dodatkiem mało znanego u nas dodatku - suszonych liści kaffiru.

 

Limoncello, włoski likier cytrynowy

PRZEPIS: LIMONCELLO. SŁYNNY WŁOSKI LIKIER CYTRYNOWY

Składniki (na ok. 1,4 litra gotowego likieru):

  • 2 kg dużych, dojrzałych cytryn
  • 1/2 l spirytusu 95%
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Cytryny dokładnie myjemy (można je wręcz wyszorować szczoteczką) i suszymy, wycierając papierowym ręcznikiem. Ostrą skrobaczką do warzyw zdejmujemy z nich skórkę. Ważne - potrzebna jest wyłącznie sama żółta skórka, bez białego miąższu, znajdującego się pod nią. To bardzo istotne. Skórkę wkładamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i pozostawiamy w chronionym od światła miejscu na 14 dni.

Po 2 tygodniach w 1/2 litra wrzącej wody rozpuszczamy 1/2 kg cukru. Tak przygotowany syrop pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, po czym zalewamy syropem spirytus ze skórką cytrynową. Mieszamy i pozostawiamy na kolejne 7 dni, od czasu do czasu mieszając zawartość słoja.

Po upływie tygodnia przelewamy zawartość słoja przez sitko, filtrując gotowy likier i przelewamy go do butelki lub karafki do nalewek.

Limoncello podajemy silnie schłodzone, najlepiej w małych, pękatych kieliszkach. Prawdziwe niebo w gębie dla miłośników nalewek i likierów :)

PS. A jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałymi po zrobieniu likieru cytrynami, polecamy konfiturę cytrynową z miodem lub świetną na upalne letnie dni lemoniadę cytrynową z pomarańczami i nutą mięty

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!