Przepis: Makaron cannelloni faszerowany tuńczykiem i mozzarellą

Przepis: Makaron cannelloni faszerowany tuńczykiem i mozzarellą

Makaron cannelloni to bardzo wdzięczny pomysł na danie obiadowe. Duże rurki faszerowane na różne sposoby są dobrym urozmaiceniem "standardowych" dań makaronowych. Sprawdź przepis na cannelloni faszerowane tuńczykiem, mozzarellą, oliwkami i rukolą.

 

PRZEPIS: MAKARON CANNELLONI FASZEROWANY TUŃCZYKIEM I MOZZARELLĄ

Makaron cannelloni faszerowany tuńczykiem i mozzarellą
Składniki:

  • opakowanie makaronu cannelloni (ok. 14 szt.)
  • 250 g tuńczyka w oleju (2 puszki)
  • 2 kulki mozzarelli
  • ok. 10 szt. czarnych oliwek
  • 1 średnia cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeża rukola
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

W niewielkim garnku lub rondelku gotujemy wodę, po czym do wrzątku wkładamy po 1-2 sztuki makaron cannelloni - na 15-20 sekund, po czym od razu wyjmujemy i odkładamy na talerz. Dzięki temu makaron będzie miękki po upieczeniu. Tuńczyka odsączamy na sitku, mozzarellę ścieramy na tarce do sera o dużych oczkach. Oliwki i cebulę kroimy w drobną kostkę, także rukolę drobno kroimy. Cebulę wrzucamy na patelnię i delikatnie szklimy, po czym pozostawiamy do wystudzenia.

Tuńczyka, mozzarellę, cebulę, rukolę i oliwki mieszamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą faszerujemy rurki makaronu cannelloni. Gotowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiając z wierzchu oliwą - można także zalać je sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Podajemy z miksem sałat z pomidorkami, ogórkiem i rzodkiewką.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!