Przepis: Makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Przepis: Makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Co Wam się kojarzy z kuchnią włoską? :) Na pierwszym miejscu na pewno pizza, na drugim - równie "na pewno" - makaron. Nie bez powodu Włochów nieco obcesowo nazywa się czasem "makaroniarzami". Mało kto wyobraża sobie włoskie wakacje bez słynnej "pasty". Ten klimat włoskiej restauracji łatwo przenieść do polskiego domu. Gdyby jeszcze letnia pogoda i morska woda miały u nas tę samą temperaturę...

 

Choć makaron uznajemy za włoski wynalazek, a sami Włosi przyznają, że ze swoją ojczyzną makaron kojarzy im się bardziej niż... hymn i flaga narodowa, to jednak warto wiedzieć, że makaron może i rzeczywiście powstał po raz pierwszy na ziemiach włoskich, ale... rządzili nimi wtedy Arabowie. I to właśnie im przypisuje się autorstwo makaronu. Teorii jest oczywiście więcej - bo na scenie są też... Chińczycy ze swoimi kluskami, aczkolwiek wyrabianymi całkowicie inaczej niż włoska "pasta".

Poniżej znajdziecie przepis na przepyszny i bardzo łatwy do wykonania makaron z łososiem i szpinakiem. Danie inspirowane włoskimi podróżami i pastą, podaną nam ostatnio we Florencji. Jako że danie to zapadło nam w pamięć, postanowiliśmy go przyrządzić także w domu. Lekko zmodyfikowany przepis znajdziecie poniżej:

 

PRZEPIS: MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g makaronu (penne)
  • 300 g łososia (my użyliśmy tańszego, sałatkowego)
  • 4 brykiety liści szpinaku (chyba że macie świeży)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 200 g gęstej śmietany (18%)
  • tarty żółty ser - opcjonalnie
  • 4 cząstki cytryny - opcjonalnie

 

Makaron z łososiem i szpinakiem
Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie na rozgrzanym maśle smażymy szpinak (jeśli mrożony - do momentu gdy brykiety się roztopią) wraz z wyciśniętym czosnkiem, dodając do nich po kilku minutach łososia. Smażymy całość kolejne kilka minut.

Makaron odcedzamy. Do garnka z makaronem dodajemy smażonego łososia ze szpinakiem oraz śmietanę. Całość energicznie mieszamy w garnku. Podajemy na talerzu wraz z cząstką cytryny do wyciśnięcia lub - jak kto woli - posypujemy tartym żółtym serem. Danie smakuje rewelacyjnie! :)

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!