Przepis: Makaron ze świeżymi grzybami w sosie śmietanowym

Przepis: Makaron ze świeżymi grzybami w sosie śmietanowym

Wyprawa na grzyby jest świetnym pomysłem na wspólne spędzanie wolnego czasu. Bogate grzybowe zbiory warto zamienić w pyszne domowe dania. Świeżo zebrane grzyby to świetny pomysł na dodatek do pysznego makaronu.

 

Makaron z grzybami i sosem śmietanowym

Poniżej znajdziecie przepis na cudowne zastosowanie świeżo zebranych grzybów. Możesz użyć zarówno tych bardziej szlachetnych, jak prawdziwki, ale także popularnych podgrzybków czy nawet maślaków. Tak przyrządzony makaron z pewnością zasmakuje domownikom :)

 

PRZEPIS: MAKARON ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • łyżka masła klarowanego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 100 ml białego wina
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa z oliwek
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek. Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!