Przepis: Marchewkowe pączki pieczone w piekarniku ze skórką pomarańczową i imbirem

Przepis: Marchewkowe pączki pieczone w piekarniku ze skórką pomarańczową i imbirem

Pączki kojarzą się nam przede wszystkim z Tłustym Czwartkiem. To w tym dniu wcinamy duże ich ilości, porzucając choć na chwilę postanowienia o dietach :) Ale pączki, nawet te w Tłusty Czwartek, wcale nie muszą oznaczać... tłuszczu. Sprawdźcie nasz pomysł na pyszne pączki, pieczone bez tłuszczu - w piekarniku.

 

Jeśli szukacie kreatywnego pomysłu na pączki - proponujemy sprawdzony przepis. Pączki z dodatkiem marchewki, skórki pomarańczowej, imbiru i gałki muszkatołowej. Pachną cudownie, wyglądają rewelacyjnie, a smakują.... niebo w gębie - najlepiej od razu na ciepło. Może nie wyglądają jak standardowe, "kupne" pączki smażone w głębokim oleju - pytanie brzmi czy czasem nie wyglądają lepiej. A pieczone w piekarniku pączki są idealnym pomysłem na Tłusty Czwartek - możesz je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia :)

PRZEPIS: MARCHEWKOWE PĄCZKI PIECZONE W PIEKARNIKU

Marchewkowe pączki z piekarnika, wersja z cynamonową dekoracją
Składniki (na ok.20 małych pączków):

  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g puree z ugotowanej marchewki
  • 110 g brązowego cukru
  • 25 g masła
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 mielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Dekoracja

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki białego cukru

 

Sposób przygotowania:
Marchewkę umyć, obrać i ugotować do miękkości. Ostudzić i przecisnąć przez praskę (lub zetrzeć na tarce do warzyw). Rozpuścić masło i pozostawić do wystudzenia. Do ciepłego mleka dodać drożdże i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać puree z marchewki z jajkiem i żółtkiem, dodać rozpuszczone i uprzednio wystudzone masło, brązowy cukier, przyprawy i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.

Następnie wlać mleko z drożdżami i dokładnie ucierając, stopniowo dodawać przesianą mąkę. Przez kilka minut wyrabiać ciasto w misce lub na posypanym mąką blacie albo stolnicy. Jeżeli wyrabialiście ciasto w misce, wyjąc je na chwilę, posmarować miskę olejem i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.

 

Marchewkowe pączki z piekarnika, wersja z cynamonową dekoracją Marchewkowe pączki z piekarnika, wersja z cynamonową dekoracją

 

Po godzinie ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1,5 cm i za pomocą małej szklaneczki lub literatki wycinać kółka. Układać je w dużej formie do pieczenia,  wyłożonej papierem w sporych odległościach (ciasto w trakcie pieczenia będzie rosło). Formę przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

Upieczone pączki posmarować roztopionym masłem, i jeśli lubicie - mieszanką białego cukru z cynamonem. Podawać ciepłe.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!