Przepis: Moussaka, specjalność kuchni greckiej

Przepis: Moussaka, specjalność kuchni greckiej

O moussace mówi się, że jest najbardziej znanym daniem kuchni greckiej. Trochę byśmy się posprzeczali, bo zapewne wielu z Was jednak bardziej kojarzy gyros - ale nie zmienia to faktu, że moussaka (musaka) jest jedną z ikon kuchni śródziemnomorskiej.

 

Tradycyjna moussaka to połączenie mielonego mięsa i bakłażana, ale bardzo często spotykana jest także z dodatkiem ziemniaków. Obowiązkowo na wierzchu znajduje się warstwa upieczonego sosu beszamelowego, połączonego z tartym serem. Całość jest daniem niezwykle sycącym i przypadnie z pewnością do gustu miłośnikom wszelkiego rodzaju zapiekanek czy dań typu lazania.

 

PRZEPIS: GRECKA MOUSSAKA

Grecka mousaka
Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 500 g ziemniaków
  • 1 bakłażan
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 100 g startego żółtego sera typu Grana Padano
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i bakłażana pokroić w cienkie plasterki, po czym smażyć na oliwie z oliwek, aż zaczną przybierać złocisty kolor. Odłożyć na osobny talerz. Na tę samą patelnię (jeśli oliwy jest dużo, odlać) wsypać kmin rzymski i cynamon, a po chwili cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż cebula lekko zmięknie, po czym wrzucić pokrojone pomidory.

Całość smażyć ok.10 minut, po czym dokładamy mielone mięso i dusić dalej pod przykryciem ok.20 minut, aż mięso będzie miękkie. Wtedy wlewamy czerwone wino, doprawiamy solą i pieprzem, po czym, już bez przykrycia gotujemy przez 15 minut. Odstawiamy naczynie z zawartością na bok. Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę 180 stopni. Ser Grana Padano ścieramy na drobnej tarce.

W niewielkim rondlu rozpuszczamy masło, po czym, intensywnie mieszając, dodajemy mąkę i smażymy ok.2-3 minuty, w tym czasie podgrzewając w innym garnuszku mleko. Gorące mleko dodajemy do rondla i intensywnie mieszamy całość, aż zgęstnieje - wtedy dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Na malutkim ogniu trzymamy jeszcze ok.5 minut, po czym dodajemy żółtko, szybko mieszamy i odstawiamy na bok.

W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, bakłażana, mięso z pomidorami, sos beszamelowy oraz starty na tarce ser Grana Padano. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.50 minut. Po wyjęciu z piekarnika naczynie z gorącą mousaką odstawiamy na 10-15 minut aby lekko przestygła, po czym kroimy na porcje i podajemy, przystrojoną zielonymi dodatkami (natką pietruszki, bazylią, tymiankiem). Smacznego!

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!