Przepis na: Babkę cytrynową

W okresie przedwojennym tradycyjnie babka wypiekana była w Wielki Piątek, w części chlebowej domowego pieca opalanego drewnem. Przygotowanie tego wypieku było czynnością mozolną, pracochłonną i odbywało się wg ściśle przestrzeganych zasad.
Przedstawiamy przepis na pyszną cytrynową babkę, którą w prosty sposób możesz przygotować dla swoich najbliższych. Zgodnie z naszą polską tradycją, babka jest jednym z najczęściej przygotowywanych ciast w okresie Świąt Wielkanocnych. Babka cytrynowa równie świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, jak na co dzień, np. jako niedzielny deser dla rodziny.
PRZEPIS: BABKA CYTRYNOWA
BABKA CYTRYNOWA
Ciasto
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 200 g margaryny
- 50 ml oleju
- łyżka octu spirytusowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki
-
Lukier
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami, otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy margarynę i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet.
Miksujemy aż ciasto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z tuleją i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań.
2017-08-26PolishPT80MPT80MPieknowdomu.pl