Przepis na: Chłodnik litewski

Przepis na: Chłodnik litewski

Tego dania chyba nikomu nie trzeba reklamować! Chłodnik litewski to wspaniała letnia zupa, która świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i do tego smakuje wybornie. Bardzo dobrze sprawdza się podczas upałów, pełniąc rolę pełnowartościowego posiłku. Wiosną i wczesnym latem przygotowujemy ją z młodej botwinki. Później świetnie sprawdzą się także buraczki.

 

PRZEPIS: CHŁODNIK LITEWSKI

Przepis na chłodnik litewski Przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2-4 jajka
  • pęczek botwinki z buraczkami lub dwa buraki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, czarny pieprz
  • cukier

 

Przepis na chłodnik litewski Przepis na chłodnik litewski
Przepis na chłodnik litewski Przepis na chłodnik litewski

Sposób przygotowania:Na początku należy umyć buraczki, ugotować w osolonym wrzątku, ostudzić i  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pozostałe warzywa i zioła umyć. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce, korzystając z dużych oczek. Botwinkę, koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć ze zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo – smacznego :)

Potrzebne narzędzia: obieraczka do warzyw, tarka do warzyw, garnek, deska do krojenia i ostry nóż kuchenny

Całkowity czas przygotowania wraz ze schłodzeniem: 1h


Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!