Przepis na: Chłodnik litewski

Tego dania chyba nikomu nie trzeba reklamować! Chłodnik litewski to wspaniała letnia zupa, która świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i do tego smakuje wybornie. Bardzo dobrze sprawdza się podczas upałów, pełniąc rolę pełnowartościowego posiłku. Wiosną i wczesnym latem przygotowujemy ją z młodej botwinki. Później świetnie sprawdzą się także buraczki.
PRZEPIS: CHŁODNIK LITEWSKI
CHŁODNIK LITEWSKI
Składniki:
- 1 litr zsiadłego mleka
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2-4 jajka
- pęczek botwinki z buraczkami lub dwa buraki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 1 ogórek
- pęczek rzodkiewki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, czarny pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:Na początku należy umyć buraczki, ugotować w osolonym wrzątku, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pozostałe warzywa i zioła umyć. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce, korzystając z dużych oczek. Botwinkę, koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć ze zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo – smacznego :)
Potrzebne narzędzia: obieraczka do warzyw, tarka do warzyw, garnek, deska do krojenia i ostry nóż kuchenny
Całkowity czas przygotowania wraz ze schłodzeniem: 1h
2017-08-24PolishPT60MPT60MPieknowdomu.pl