Przepis na: Dżem wiśniowy z wanilią

Przepis na: Dżem wiśniowy z wanilią

Wiśnie mają zbawienny wpływ na nasz organizm, a jednocześnie ich cudowny smak jest wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju domowe przetwory. Dziś prezentujemy łatwy przepis na wiśniowy dżem, który łatwo możemy zrobić sami w domu.

 

Domowy dżem wiśniowy z wanilią

Wiśnie to jeden z najpopularniejszych w Polsce owoców. W dodatku o niezwykłej wartości, jeśli chodzi o zawartość witamin, minerałów oraz innych składników ważnych dla naszego zdrowia, np. przeciwutleniaczy. Udowodniono ich profilaktyczne działanie przeciw chorobom nowotworowym, a przede wszystkim - wiśnie zbawiennie wpływają na pracę ludzkiego serca. Warto je więc zamknąć w słoiczkach domowych dżemów - w ten sposób zatrzymamy ich smak i właściwości na cały rok.

 
PRZEPIS: DŻEM WIŚNIOWY Z WANILIĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • laska wanilii
  • 500 g cukru

 

WYKONANIE:

Słoiki do przetworów sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, drylujemy (bardzo przydatna będzie drylownica do wiśni), zasypujemy  cukrem, oraz dodajemy miąższ z laski wanilii oraz samą laskę. Gotujemy na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy laskę wanilii. Przekładamy do wysterylizowanych słoików.

Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

Całkowity czas przygotowania: 60-70 minut

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!