Przepis na: Dżem wiśniowy z wanilią

Wiśnie mają zbawienny wpływ na nasz organizm, a jednocześnie ich cudowny smak jest wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju domowe przetwory. Dziś prezentujemy łatwy przepis na wiśniowy dżem, który łatwo możemy zrobić sami w domu.
Wiśnie to jeden z najpopularniejszych w Polsce owoców. W dodatku o niezwykłej wartości, jeśli chodzi o zawartość witamin, minerałów oraz innych składników ważnych dla naszego zdrowia, np. przeciwutleniaczy. Udowodniono ich profilaktyczne działanie przeciw chorobom nowotworowym, a przede wszystkim - wiśnie zbawiennie wpływają na pracę ludzkiego serca. Warto je więc zamknąć w słoiczkach domowych dżemów - w ten sposób zatrzymamy ich smak i właściwości na cały rok.
PRZEPIS: DŻEM WIŚNIOWY Z WANILIĄ
DŻEM WIŚNIOWY Z WANILIĄ
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- laska wanilii
- 500 g cukru
Słoiki do przetworów sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, drylujemy (bardzo przydatna będzie drylownica do wiśni), zasypujemy cukrem, oraz dodajemy miąższ z laski wanilii oraz samą laskę. Gotujemy na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy laskę wanilii. Przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Całkowity czas przygotowania: 60-70 minut
2017-08-27PolishPT70MPT70MPieknowdomu.pl