Przepis na: Kogel-mogel z kawą

Przepis na: Kogel-mogel z kawą

Kawa jest cudownym dodatkiem do deserów, które możemy przygotować dla najbliższych lub jako słodką atrakcję podczas domowego przyjęcia.  Sprawdź nasz przepis na jajeczny kogel-mogel z dodatkiem kawy.

 

PRZEPIS: KOGEL-MOGEL Z KAWĄ

Kogel mogel z kawą
Składniki (na jedną dużą kawę):

  • 2-3 łyżeczki kawy mielonej lub rozpuszczalnej lub 3/4 szklanki kawy z ekspresu
  • 3/4 szklanki wody
  • bita śmietana

Krem:

  • 2 żółtka
  • 20 g cukru

Karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • Sposób przygotowania:
    Krem: przygotuj kąpiel wodną: do garnka nalej wodę do około 1/3 wysokości i ułóż na nim szklaną lub porcelanową salaterkę. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy, cały czas podgrzewając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania puszystej masy. Masę nakładamy na dno szklanki.

    Kawa: kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia, bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.

    Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.

    Kawę wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu. Podajemy w wysokiej szklance do kawy latte.

     

    Przydatne produkty

    Przeczytaj również

    Przydatne produkty

    ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
    Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

    +48 601 900 967

    Zapisz się do newslettera

    odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!