Przepis na: Śliwki zapiekane pod kokosową kruszonką

Przepis na: Śliwki zapiekane pod kokosową kruszonką

Śliwki zapiekane pod kruszonką czyli crumble to idealny deser dla leniwych łasuchów. Pyszny, owocowy z chrupiącą kruszonką - a do tego sam się robi. Zamiennie możesz użyć dowolnych innych owoców sezonowych, najlepiej tych kwaśnych. Zimą natomiast możesz sięgnąć po owoce mrożone.

 
PRZEPIS: ŚLIWKI ZAPIEKANE POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • śliwki około 300-400g (w zależności od wielkości kokilek)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • łyżeczka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy pod bieżącą woda na sicie. Przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i  układamy w kokilkach do wysokości brzegu naczynia.

Z mąki krupczatki, masła, wiórków kokosowych, cukru i cukru waniliowego zagniatamy kruszonkę tak, aby miała konsystencję mokrego piasku. Przykrywamy nią owoce i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach do zezłocenia kruszonki. Serwujemy z gałką lodów waniliowych lub łyżką gęstego jogurtu greckiego.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Śliwki zapiekane pod kokosową kruszonką Śliwki zapiekane pod kokosową kruszonką
Śliwki zapiekane pod kokosową kruszonką Śliwki zapiekane pod kokosową kruszonką
Śliwki zapiekane pod kokosową kruszonką

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!