Przepis na: Włoską sałatkę z parmezanem i grillowanym kurczakiem

Przepis na: Włoską sałatkę z parmezanem i grillowanym kurczakiem

Kuchnia włoska to nie tylko pizza :) Włosi potrafią przyrządzać wykwintne, a zarazem niezwykle proste dania, zachwycające swoim smakiem. Kluczem są zawsze świeże i skrupulatnie wyselekcjonowane składniki.

 

Sałatka we włoskim stylu to przede wszystkim świeże składniki i aromatyczne przyprawy. Dobrze zgrillowane piersi z kurczaka oraz typowo włoski ser, czyli parmezan, dodadzą sałatce nieco kaloryczności. Ale też sprawią, że sałatka będzie treściwym posiłkiem na przytulny, domowy wieczór.

PRZEPIS: WŁOSKA SAŁATKA Z PARMEZANEM I GRILLOWANYM KURCZAKIEM

Składniki (na 4 porcje):

  • 200-300 g rukoli / szpinaku / roszponki lub miksu sałat wg gustu
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (pomidory i oliwa)
  • 80 g parmezanu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • średnia cukinia
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia, tymianek
  • papryka w płatkach

 

Włoska sałatka z parmezanem i kurczakiem
Włoska sałatka z parmezanem i kurczakiem Włoska sałatka z parmezanem i kurczakiem
Włoska sałatka z parmezanem i kurczakiem Włoska sałatka z parmezanem i kurczakiem
Włoska sałatka z parmezanem i kurczakiem Włoska sałatka z parmezanem i kurczakiem
Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy. Na talerzach układamy rukolę / roszponkę / szpinak lub miks sałat. Cukinię kroimy w niewielkie słupki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa układamy na zieleninie razem z odsączonymi z oleju suszonymi pomidorami. Parmezan „kroimy” w cieniutkie płatki obieraczką do warzyw.

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Rozkrawamy wzdłuż na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, oregano, tymiankiem i bazylią. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej przysmażamy mięso z obu stron. Odkładamy na deskę do krojenia i lekko przestudzamy. Kroimy w paski.

Na wierzch sałatki układamy kawałki grillowanego kurczaka. Całość posypujemy kawałkami parmezanu oraz płatkami papryki. Sałatkę skrapiamy oliwą pomidorową i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut

 

Przeczytaj również