Przepis: Najlepsze domowe gołąbki

Przepis: Najlepsze domowe gołąbki

Domowe gołąbki to czysta esencja polskiej kuchni. Wydają się praco- i czasochłonne, choć w rzeczywistości nie wymagają wybitnych umiejętności w kuchni. Tradycyjne polskie gołąbki to danie, do którego każda pani domu wraca z lubością i sentymentem.

 

Farsz z ugotowanego ryżu, wymieszanego z mięsem mielonym i przyprawami, zawinięty w liście kapusty. Nie brzmi to skomplikowanie i wcale nie jest skomplikowane w wykonaniu. Gołąbki to niemal ikona polskiej kuchni. Dobrze doprawiony farsz jest całą tajemnicą tego dania. Drugą tajemnicą jest sos pomidorowy - polewanie gołąbków keczupem uznajemy za kuchenne świętokradztwo. Cóż - nic na to nie poradzimy - jesteśmy tradycjonalistami. Gołąbki bez własnoręcznie zrobionego sosu pomidorowego nie są tymi gołąbkami, które uwielbiamy.

Sprawdźcie nasz domowy, sprawdzony od lat, przepis na najlepsze polskie gołąbki.

 

PRZEPIS: NAJLEPSZE DOMOWE GOŁĄBKI

Najlepsze domowe gołąbki

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 400 g ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz do smaku

 

Sos:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz i przyprawa Maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Liście włoskiej kapusty oddzielić sparzyć (wrzucić do wrzącej wody na mniej więcej 1 minutę, po czym wyjąć) i odłożyć do wystygnięcia.

Ryż ugotować wg zaleceń producenta. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Cebule pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć na 1 łyżce masła.

W dużej misce wymieszać ugotowany i wystudzony ryż z cebulą i surowym mięsem mielonym. Doprawić przyprawami do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

Ze sparzonych liści odkroić grube końcówki głąba, po czym nałożyć na liść farsz (ryż z mięsem i przyprawami) i zawinąć. Lewy i prawy brzeg zawijamy do środka i zwijamy w rulonik.

W szklance wrzącej wody rozpuścić kostkę rosołową.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć liście kapusty włoskiej. Na liściach ułożyć, ściśle przylegające do siebie gołąbki.  Polewamy je przygotowanym wcześniej wywarem rosołowym. Na wierzch w małych kawałeczkach wykładamy pozostałe masło. Przykrywamy pokrywą i pieczemy przez 1 godzinę.

W czasie, gdy gołąbki się pieką, przygotowujemy do nich sos. W małym rondelku rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Dodajemy mąkę i lekko podsmażamy. Dodajemy szklankę wody i kostkę rosołową. Trzymamy na ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy, cały czas trzymając na małym ogniu, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.

Upieczone w piekarniku gołąbki podajemy z przygotowanym sosem.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!