Przepis: Orientalna sałatka z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i pędami bambusa

Pyszna, oryginalna sałatka z kurczaka będzie świetnym urozmaiceniem na naszych stołach. Lekka i dietetyczna bez majonezu, tłuszczu i dodanych węglowodanów, za to z bogactwem orientalnych smaków, ananasa, kukurydzy i pędów bambusa, grzybów mun oraz sosu sojowego.
PRZEPIS; ORIENTALNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM, ANANASEM, KUKURYDZĄ I PĘDAMI BAMBUSA
ORIENTALNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM, ANANASEM, KUKURYDZĄ I PĘDAMI BAMBUSA
- 500 g piersi z kurczaka
- olej kokosowy do smażenia
- mały świeży ananas lub 1 puszka
- 1/2 puszki kukurydzy
- słoiczek pędów bambusa
- 50 g suszonych grzybów mun
- szklanka bulionu
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- przyprawa 5 smaków
Dressing:
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego (opcjonalnie winnego)
- łyżka miodu
- sok z 1 limonki
- cebula dymka do posypania
Mięso z piersi z kurczaka umyć, osuszyć, doprawić przyprawą 5 smaków i pokrojone w drobną kostkę podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać mleko kokosowe i dusić - zredukować na małym ogniu aż niemal cały płyn odparuje (około 15 minut). Odstawić i ostudzić.
Grzyby mun zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy. Zostawiamy na 10 minut. Kapustę szatkujemy, ananasa kroimy w małe kawałki. Kukurydzę i grzyby mun odsączamy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce. Składniki dressingu mieszamy razem w shakerze. Sałatkę polewamy dressingiem. Posypujemy posiekaną dymką.
2019-04-11PolishPT10MPT20MPieknowdomu.pl