Przepis: Orientalna zupa warzywna

Pełna warzyw, bardzo aromatyczna zupa przywołująca smak orientu. Połączenie mleka kokosowego, ostrej papryki, wyrazistego imbiru i czosnku powoduje że zupa jest pełna smaku.
PRZEPIS: ORIENTALNA ZUPA WARZYWNA
ORIENTALNA ZUPA WARZYWNA
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- biała część pora
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 3 gałązki selera naciowego
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. Sambal Oelek
- 5-6 cm kawałek imbiru
- sól do smaku
W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju kokosowego. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek w plasterki a por w talarki. Warzywa podsmażamy na oleju. Paprykę, cukinię, ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, seler naciowy w talarki. Warzywa dodajemy do cebuli i pora i przesmażamy razem kilka minut. Imbir ścieramy na tarce do warzyw o małych oczkach. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy zielony groszek, mleko kokosowe, pastę paprykową Sambal Oelek. Gotujemy jeszcze około 5-7 minut,. Dosalamy i dodajemy soku z limonki do smaku.
Czas przygotowania: 50'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 370 kcal / porcja
2018-11-22IndianPT50MPT50MPieknowdomu.pl