Przepis: Orientalna zupa warzywna

Przepis: Orientalna zupa warzywna

Pełna warzyw, bardzo aromatyczna zupa przywołująca smak orientu. Połączenie mleka kokosowego, ostrej papryki, wyrazistego imbiru i czosnku powoduje że zupa jest pełna smaku.

 

PRZEPIS: ORIENTALNA ZUPA WARZYWNA

Orientalna zupa warzywna
Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. Sambal Oelek
  • 5-6 cm kawałek imbiru
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju kokosowego. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek w plasterki a por w talarki. Warzywa podsmażamy na oleju. Paprykę, cukinię, ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, seler naciowy w talarki. Warzywa dodajemy do cebuli i pora i przesmażamy razem kilka minut. Imbir ścieramy na tarce do warzyw o małych oczkach. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy zielony groszek, mleko kokosowe, pastę paprykową Sambal Oelek. Gotujemy jeszcze około 5-7 minut,. Dosalamy i dodajemy soku z limonki do smaku.

 

Czas przygotowania: 50'

Trudność: łatwe

Kaloryczność: 370 kcal / porcja

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!