Przepis: Panierowany kurczak w sosie pomarańczowym z imbirem

Jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami, wypróbujcie przepis na mięso z kurczaka w sosie pomarańczowym z aromatycznymi przyprawami. Dla tego znanego z kuchni chińskiej dania warto złamać domową rutynę w kuchni. Wypróbujcie i odkryjcie nowy pomysł na kurczaka z ryżem.
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z RYŻEM
KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z RYŻEM
- - 400 g filetu z kurczaka
- - 300 g ryżu (3 torebki)
- - 1 ząbek czosnku
- - korzeń imbiru (ok. 2 -3 cm długości)
- - 2 łyżki oleju do smażenia
- - 1 jajko
- - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- - szklanka soku ze świeżych pomarańczy (z dwóch pomarańczy), ewentualnie soku pomarańczowego z kartonu
- - 1 łyżka brązowego cukru (lub 1 łyżka miodu)
- - 1 łyżeczka soku z limonki
- - 1 łyżeczka kurkumy
- - szczypta białego pieprzu
- - nasiona sezamu
- - różyczki brokuła
Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a potem panierujemy w jajku i mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni przysmażamy starty korzeń imbiru oraz czosnek, po czym wrzucamy pokrojone mięso drobiowe.
Wyciskamy sok z pomarańcz, mieszamy go z brązowym cukrem, sokiem z limonki i kurkumą. Dodajemy szczyptę białego pieprzu. Tak przygotowany sos pomarańczowy wlewamy do patelni z przysmażonym kurczakiem i czekamy do zagotowania się sosu - powinien on wyraźnie zgęstnieć.
Podajemy z ugotowanym ryżem z dodatkiem brokułów i ziaren sezamu. Smacznego :)
2017-11-26ChinesePT30MPT30MPieknowdomu.pl