Przepis: Panierowany kurczak w sosie pomarańczowym z imbirem

Przepis: Panierowany kurczak w sosie pomarańczowym z imbirem

Jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami, wypróbujcie przepis na mięso z kurczaka w sosie pomarańczowym z aromatycznymi przyprawami. Dla tego znanego z kuchni chińskiej dania warto złamać domową rutynę w kuchni. Wypróbujcie i odkryjcie nowy pomysł na kurczaka z ryżem.

 

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z RYŻEM

Składniki (na 4 porcje):

  • - 400 g filetu z kurczaka
  • - 300 g ryżu (3 torebki)
  • - 1 ząbek czosnku
  • - korzeń imbiru (ok. 2 -3 cm długości)
  • - 2 łyżki oleju do smażenia
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - szklanka soku ze świeżych pomarańczy (z dwóch pomarańczy), ewentualnie soku pomarańczowego z kartonu
  • - 1 łyżka brązowego cukru (lub 1 łyżka miodu)
  • - 1 łyżeczka soku z limonki
  • - 1 łyżeczka kurkumy
  • - szczypta białego pieprzu
  • - nasiona sezamu
  • - różyczki brokuła

 

Kurczak w sosie pomarańczowym z imbirem
Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a potem panierujemy w jajku i mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni przysmażamy starty korzeń imbiru oraz czosnek, po czym wrzucamy pokrojone mięso drobiowe.

Wyciskamy sok z pomarańcz, mieszamy go z brązowym cukrem, sokiem z limonki i kurkumą. Dodajemy szczyptę białego pieprzu. Tak przygotowany sos pomarańczowy wlewamy do patelni z przysmażonym kurczakiem i czekamy do zagotowania się sosu - powinien on wyraźnie zgęstnieć.

Podajemy z ugotowanym ryżem z dodatkiem brokułów i ziaren sezamu. Smacznego :)

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!