Przepis: Pieczona cukinia faszerowana kurczakiem, pieczarkami i ryżem

Przepis: Pieczona cukinia faszerowana kurczakiem, pieczarkami i ryżem

Pieczona, faszerowana cukinia to świetny pomysł na szybki obiad lub pomysłową przekąskę na domowe przyjęcie. To także nieoceniona porcja zdrowia. Sprawdź nasz przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem, ryżem, pieczarkami i warzywami, zapiekaną w piekarniku.

 

PRZEPIS: PIECZONA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I RYŻEM

Pieczona cukinia faszerowana kurczakiem i ryżem

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g pokrojonych w plasterki (lub drobniej) pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów w oliwie
  • 6-7 zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek i kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu producenta.

Czerwoną paprykę, cebulę, oliwki i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ, który następnie drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dokładnie smażymy pokrojone mięso z kurczaka, po czym zdejmujemy je i odkładamy obok.

Na patelni dokładnie szklimy cebulę, pod koniec dodają przeciśnięty przez praskę czosnek. Po dosłownie chwili wrzucamy miąższ z cukinii. Po 4-5 minutach dorzucamy pieczarki i trzymamy na ogniu, aż lekko ściemnieją i zmiękną.

Do zawartości patelni dodajemy czerwoną paprykę, oliwki i suszone pomidory oraz przyprawy (tymianek, bazylię i imbir). Smażymy całość kolejne kilka minut, po czym dodajemy przecier pomidorowy i usmażone uprzednio mięso z kurczaka. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawiając przy okazji solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i odkładamy patelnię na chwilę na bok, aby zawartość lekko przestygła - wtedy dodajemy ugotowany uprzednio ryż i dokładnie mieszamy cały farsz.

Wydrążone uprzednio połówki cukinii faszerujemy. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 45 minut. Podajemy prosto z piekarnika, jeszcze gorące.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!