Przepis: Pieczona karkówka z żurawiną w sosie z czerwonej cebuli

Przepis: Pieczona karkówka z żurawiną w sosie z czerwonej cebuli

Karkówka świetnie nadaje się do duszenia i na grilla, jest bardzo wdzięcznym mięsem, jeśli chodzi o możliwości przygotowywania dań obiadowych. Dziś prezentujemy przepis na karkówkę z nutą naturalnej słodyczy - podajemy ją z sosem z dodatkiem żurawiny.

 

Pieczona karkówka z żurawiną nie jest przepisem szybkim - łączny czas samego pieczenia mięsa to niemal 2,5 godziny. Ale to przepis niezwykle łatwy i mało pracochłonny. Trzeba tylko pokroić mięso i cebulę, tę drugą lekko podsmażyć. Potem już całość "dzieje" się w piekarniku bez naszego udziału. A efekt... po prostu palce lizać :)

Składniki (na 8 porcji):

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

 

Karkówkę kroimy w średniej grubości plastry (chyba że kupiliśmy już gotową, plastrowaną). Czerwoną cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w dość cienkie plasterki.

Plastry karkówki doprawiamy solą i pieprzem i układamy na blasze (lub w brytfannie), wcześniej lekko zwilżonej olejem. Wkładamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie przewracamy karkówkę na drugą stronę i ponownie pieczemy przez 10 minut.

Karkówkę podpiekamy w wysokiej temperaturze w piekarniku Karkówkę podpiekamy w wysokiej temperaturze w piekarniku
Czerwoną cebulę szklimy na patelni Czerwoną cebulę szklimy na patelni

W tym czasie czerwoną cebulę lekko złocimy przez 5 minut (na dużym ogniu) na dużej patelni, z olejem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy żurawinę i zalewamy szklanką wody, po czym dusimy do momentu, gdy karkówka "zaliczy" cykl 20 minut w piekarniku.

Wyjmujemy z piekarnika karkówkę, dodajemy do brytfanny duszoną cebulę z żurawiną. Staramy się przy tym cebulę ułożyć pomiędzy plastrami karkówki i obok nich. Wierzch posypujemy tymiankiem i całość wstawiamy ponownie do piekarnika, w którym temperaturę zmniejszamy do 140 stopni. Pieczemy przez 2 godziny.

Po tym czasie mięso będzie rozpływało się w ustach, będzie pięknie mięciutkie tak, że do jego krojenia nie będzie potrzeba noża :) Podajemy z ziemniakami, z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw lub na przykład z mizerią. Pychota :)

Dodajemy zeszkloną czerwoną cebulę z żurawiną do karkówki Dodajemy zeszkloną czerwoną cebulę z żurawiną do karkówki
Dodajemy zeszkloną czerwoną cebulę z żurawiną do karkówki Dodajemy zeszkloną czerwoną cebulę z żurawiną do karkówki
Karkówkę z cebulą i żurawiną pieczemy przez 2 godziny Karkówkę z cebulą i żurawiną pieczemy przez 2 godziny
Po upieczeniu karkówka po prostu rozpływa się w ustach :) Po upieczeniu karkówka po prostu rozpływa się w ustach :)
Po upieczeniu karkówka po prostu rozpływa się w ustach :)

 

PS. Drugoplanowe role zagrały świetne naczynia kuchenne Valdinox z kolekcji Rock - głęboka patelnia oraz brytfanna. Polecamy - sprawują się nienagannie :)

Inspirację do tego dania znaleźliśmy w serwisie mniammniam.pl

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!