Przepis: Pieczone pieczarki w maśle z czosnkiem i tymiankiem

Przepis: Pieczone pieczarki w maśle z czosnkiem i tymiankiem

Pieczarki to bardzo wdzięczny obiekt kulinarny. Same w sobie nie mają zbyt wiele smaku, ale są świetną bazą do przygotowywania smakowitych dań głównych, dodatków i przystawek. Sprawdź przepis na pieczone w piekarniku pieczarki z dodatkiem masła, czosnku i tymianku.

 

PRZEPIS: PIECZONE PIECZARKI W MAŚLE Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM

Pieczone pieczarki w maśle z czosnkiem i tymiankiem
Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 100 g masła
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy ze skórki, wkładamy do dużej miski i mieszamy z 3 łyżkami oleju, doprawiając solą i pieprzem. Wkładamy do dużej blachy do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

W czasie, gdy pieczarki siedzą w piekarniku, na patelni roztapiamy masło i lekko je rumienimy. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, suszony tymianek oraz sos z cytryny. Jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Upieczone pieczarki polewamy tak przygotowanym sosem - mają przyjemny, ziołowy posmak z nutą kwaskowości. Świetne jako danie główne (np. z ziemniaczkami) lub jako ciepła przekąska.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!