Przepis: Pierniczki świąteczne, pyszne i miękkie od razu po upieczeniu

Przepis: Pierniczki świąteczne, pyszne i miękkie od razu po upieczeniu

Pierniczki świąteczne uwielbiamy od pokoleń. I nasze mamy, i babcie co roku przed świętami roztaczały w całym domu cudowną woń piernikowych wypieków. Dekorowaliśmy je czym się dało, a potem zajadaliśmy się nimi, czasem podkradając pierniki ukradkiem z kuchni...

 

Przedświąteczny okres to prawdziwy sezon na pieczenie pierniczków. Są one pierwszym zwiastunem zbliżającego się Bożego Narodzenia. Pierniczki pieczemy bowiem często z dużym wyprzedzeniem - szczelnie przechowywane mogą być upieczone nawet jeszcze w listopadzie. Ale pewnie wiele z Was też wie, że pierniczki upieczone w listopadzie nie mają szans doczekać świąt :)

Domownicy już się o to postarają, żeby trzeba było piec kolejną partię :) I nic w tym złego - pieczenie pierniczków to także świetna zabawa, która potrafi zaangażować także dzieciaki. Dla nich wycinanie kształtów ciasteczek foremkami, a szczególnie dekorowanie upieczonych już pierników to prawdziwa frajda. Warto więc wykorzystać ten czas i piec pyszne pierniczki jak często się da :) Mamy dla Was przepis na przepyszne, od razu po upieczeniu miękkie świąteczne pierniki.

 

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI MIĘKKIE ZARAZ PO UPIECZENIU

Pierniczki świąteczne
Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • - 2 jajka
  • - 1/2 szklanki cukru pudru
  • - 1 łyżka miodu
  • - 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • - 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suszonych)
  • - 60 g masła
  • - dekoracje wg uznania, mogą być kupione gotowe ze sklepu

 

Sposób przygotowania:

Masło wyjąć z lodówki, musi być miękkie. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Masło podgrzać z miodem aż do momentu, gdy się rozpuści, na końcu dodać drożdże i wymieszać. Obie partie składników wymieszać, dodając jedno jajko. Z powstałej masy wyrobić gładkie ciasto i odstawić na kwadrans.

Przy wyrabianiu ciasta można dodać składniki wg własnego pomysłu, np. olejek pomarańczowy dla aromatu, kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru czy zmielone orzechy lub migdały.

Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przy użyciu foremek wyciąć ulubione kształty pierniczków świątecznych, z wierzchu smarować je rozmąconym jajkiem. Wyłożyć na blachę piekarnika (posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 190 stopni przez 8-12 minut.

Gotowe pierniczki można polać czekoladową polewą. Udekorować wg własnego uznania i pomysłowości - dzieciaki uwielbiają to robić. Fantazyjne świąteczne przysmaki gotowe - smacznego :)

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!