Przepis: Piernik świąteczny staropolski z marcepanem

Na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych 12 potraw nie może oczywiście zabraknąć piernika – tego tradycyjnego, dojrzewającego piernika przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Wymaga on wcześniejszego przygotowania, ale większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego staropolskiego wypieku.
PRZEPIS: DOJRZEWAJĄCY PIERNIK ŚWIĄTECZNY STAROPOLSKI Z MARCEPANEM
DOJRZEWAJĄCY PIERNIK ŚWIĄTECZNY STAROPOLSKI Z MARCEPANEM
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 dag cukru
- 10 dag masła
- 15 dag miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 30 g przyprawy do piernika
- 80 g orzechów
- 25 dag masy marcepanowej
- słoik gęstych powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania
Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy, a następnie studzimy. Cały czas mieszając, dodajemy po jednym jajku, mąkę przesianą z sodą i solą oraz przyprawą do piernika.
Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na tydzień lub nawet dwa. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180°C przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na jedną nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową, po czym przykrywamy ją drugą i smarujemy gęstymi powidłami. Przykrywamy ostatnią częścią. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia.
Porada: jeśli powidła są rzadkie i lejące, trzeba je zredukować na małym ogniu, cały czas mieszając - do pożądanej konsystencji.
Kalorie: 354 kcal (w 100 g)
Czas przygotowania: ok. 2 h 30 min (+ tydzień leżakowanie w chłodnym miejscu)
Poziom trudności: łatwy
2019-10-23PolishPT2H10MPT20M8 Servingscakegingerbread, honey-cakePieknowdomu.pl