Przepis: Piernik świąteczny staropolski z marcepanem

Przepis: Piernik świąteczny staropolski z marcepanem

Na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych 12 potraw nie może oczywiście zabraknąć piernika – tego tradycyjnego, dojrzewającego piernika przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Wymaga on wcześniejszego przygotowania, ale większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego staropolskiego wypieku.

 

PRZEPIS: DOJRZEWAJĄCY PIERNIK ŚWIĄTECZNY STAROPOLSKI Z MARCEPANEM

Piernik świąteczny staropolski z marcepanem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 15 dag miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 80 g orzechów
  • 25 dag masy marcepanowej
  • słoik gęstych powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy, a następnie studzimy. Cały czas mieszając, dodajemy po jednym jajku, mąkę przesianą z sodą i solą oraz przyprawą do piernika.

Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na tydzień lub nawet dwa. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180°C przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.

Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na jedną nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową, po czym przykrywamy ją drugą i smarujemy gęstymi powidłami. Przykrywamy ostatnią częścią. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia.

Porada: jeśli powidła są rzadkie i lejące, trzeba je zredukować na małym ogniu, cały czas mieszając - do pożądanej konsystencji.

 

Kalorie: 354 kcal (w 100 g)

Czas przygotowania: ok. 2 h 30 min (+ tydzień leżakowanie w chłodnym miejscu)

Poziom trudności: łatwy

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!