Przepis: Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis: Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to obowiązkowe danie w świątecznym menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. Na ten wyjątkowy smak i aromat niektórzy z nas czekają cały rok.

 

PRZEPIS: PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 160 ml gorącej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli

 

Na farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • około 10 suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała biała cebula
  • 1 łyżeczka mąki

 

Okrasa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże białe cebule

 

Sposób przygotowania:

Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy mąkę i podlewamy niewielką ilością wywaru z gotowania grzybów. Dorzucamy kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem, podlewając co pewien czas wywarem z grzybów. Kiedy kapusta będzie półmiękka, dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy.

Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy koła, na które nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Pierogi możemy zamrozić lub gotować od razu w osolonym wrzątku. Gotujemy je jeszcze kilka minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Pierogi najlepiej podawać polane tłuszczem z cebulką. W tym celu na patelni rozgrzewamy oliwę, na której zeszklimy drobno posiekaną cebulkę.

 

Kalorie: 209 kcal (w 100 g)

Czas przygotowania: 50 – 60 min

Poziom trudności: łatwy

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!