Przepis: Pierś z kurczaka duszona z pieczarkami i pomidorkami

Przepis: Pierś z kurczaka duszona z pieczarkami i pomidorkami

Filety z piersi kurczaka to idealne danie na niedzielny obiad. Duszone z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem wytrawnego wina i aromatycznych przypraw to nasza kolejna propozycja na smaczny i pożywny posiłek w gronie najbliższych.

 

Mięso z piersi kurczaka uważane jest za świetne źródło białka - w porównaniu z innymi rodzajami mięs jest bardziej odżywcze, a zarazem ma lepsze właściwości dietetyczne. Mięso z kurczaka zawiera też relatywnie mało tłuszczu, który w dodatku łatwo się wytapia podczas obróbki cieplnej - nic więc dziwnego, że drobiowe mięso cieszy się u nas tak wielką popularnością.

Proponujemy kolejne danie z kurczaka - tym razem jest to filet duszony w winie z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i cebulą z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie prawdziwie godne niedzielnego, odświętnego posiłku w gronie najbliższych. Łatwe do wykonania, a zarazem niezwykle smaczne - polecamy :)

 

PRZEPIS: FILETY Z KURCZAKA DUSZONE W WINIE Z PIECZARKAMI I POMIDORKAMI

Kurczak duszony w winie z pieczarkami i pomidorkami
Składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 300 g małych pieczarek
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3/4 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka umyć i przekroić w poprzek na dwie cieńsze porcje. Posypać solą i natrzeć słodką papryką. Pieczarki obrać ze skórki, jeśli są większe, pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na połówki.

Na rozgrzanym oleju przysmażyć filety z kurczaka, po czym zdjąć je z patelni na talerz. Na tłuszczu zeszklić cebulę, pod koniec smażenia dodać czosnek. Do patelni wlać białe wytrawne wino, zwiększyć moc palnika kuchenki i zagotować przez kilka minut.

Dodać wodę oraz pomidorki i pieczarki oraz przyprawy: rozmaryn i tymianek. Przykryć patelnię i całość dusić przez ok.15 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym dodać filety z kurczaka i gotować jeszcze kolejne 15 minut. Podawać z ziemniakami, przed podaniem posypać natką z pietruszki. Smacznego :)

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!