Przepis: Placki gryczane z mieloną wołowiną

Przepis: Placki gryczane z mieloną wołowiną

Niebanalne danie obiadowe? Pomysł na niecodzienną przekąskę na weekendową domówkę? Placki z mąki gryczanej, nadziewane farszem na bazie mielonej wołowiny i aromatycznych przypraw sprawdzą się w każdym z tych przypadków. Sprawdziliśmy - smakują wybornie :)

 

Różnorodność w domowej kuchni to klucz. Czasem warto inaczej podać danie, by wprowadzić niemal całkowitą zmianę. Mielone mięso wołowe, z dodatkiem aromatycznych przypraw jest daniem bardzo przez nas cenionym. Znajdziecie u nas przepisy na wielorakie jego "zastosowania". Tym razem jednak sprawdziliśmy przepis na mieloną wołowinę jako farsz, którym przekładamy równie pyszne placki na bazie mąki gryczanej. I placki i farsz są po prostu znakomite, a sposób podania w formie "burgera" sprawia, że i dzieciaki inaczej podchodzą do tak wykonanego dania obiadowego.

Placki gryczane z mieloną wołowiną

 

PRZEPIS: PLACKI GRYCZANE Z MIELONĄ WOŁOWINĄ

Placki gryczane z mieloną wołowiną Placki gryczane z mieloną wołowiną

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 duże jajka
  • 350 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 400-500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 8-10 zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej papryki chili
  • 100 g sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zarabiamy ciasto na placki gryczane: w dużej misce dokładnie mieszamy mąkę gryczaną, jajka, mleko, olej i natkę pietruszki.

Czerwoną cebulę kroimy w drobniutką kostkę, jak najdrobniej kroimy też suszone pomidory i oliwki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dokładnie szklimy czerwoną cebulę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię dodajemy mielone mięso wołowe i dokładnie smażymy, aż odparują z patelni wszystkie płyny, wydobyte z wołowiny.

Dodajemy przecier pomidorowy, suszone pomidory, oliwki i wszystkie przyprawy. Całość smażymy, aż mięso mielone nabierze odpowiedniej miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Z przygotowanego ciasta, na małej patelni smażymy niewielkie placuszki (średnica 10-12 cm). Po usmażeniu odkładamy na talerz, osuszając je z tłuszczu papierowym ręcznikiem (wystarczy odłożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami).

Placki łączymy w pary, przekładając je grubą warstwą gotowego farszu z mielonej wołowiny. Na wierzch górnego placka kładziemy plaster mozzarelli i dekorujemy natką świeżej pietruszki, rozmarynu lub tymianku. Podajemy jeszcze ciepłe. Są przepyszne! :)

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!