Przepis: Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

Kurczak i pieczarki w sosie śmietankowym ze sporą ilością zieleniny, podane w chrupiącym placku ziemniaczanym. Danie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić swój czas!
PRZEPIS: PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
PRZEPIS: PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
kurczak z pieczarkami:
- podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
- sól, czarny pieprz
- łyżka mąki pszennej
- 300 g pieczarek (najlepiej małych)
- cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 130 ml śmietanki słodkiej 18%
- dowolna zielenina do posypania – natka pietruszki, kolendra...
placki ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- jajko
- sól, czarny pieprz
- 2-3 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
- olej do smażenia
kurczak z pieczarkami:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszać z mąką pszenną. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na połówki (jeśli są większe na ćwiartki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pierś z kurczaka i obsmażyć (aż białko się zetnie). Dodać pokrojone pieczarki. Odparować składniki przez 7-9 minut, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki i gotować przez kilka minut, aż sos nabierze pożądanej konsystencji.
placki ziemniaczane:
Ziemniaki, cebule i opcjonalnie czosnek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok z ziemniaków pozostawiamy do opadnięcia. Płyn wylewamy, a powstałą na dnie naczynia mączkę ziemniaczaną łączymy z ziemniakami i jajkiem. Wyrabiamy do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W zależności od ziemniaków i efektywności Waszej sokowirówki dodatek mąki pszennej może być niekonieczny (i tak jest najlepiej). W razie konieczności dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli nie dysponujecie sokowirówką możecie zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach i bardzo dobrze je odcisnąć, a następnie pozostawić do sedymentacji. Oddzielony płyn należy odlać. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując, aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na jej powierzchni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje). Placek przełożyć na talerz, nałożyć kurczaka z sosem i złożyć na pół. Udekorować spora ilością świeżej zieleniny.
Czas przygotowania: 60 min
Trudność: średnie
Kaloryczność: 570 kcal / porcja
2018-04-24PolishPT60MPT60MPieknowdomu.pl