Przepis: Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

Przepis: Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

Kurczak i pieczarki w sosie śmietankowym ze sporą ilością zieleniny, podane w chrupiącym placku ziemniaczanym. Danie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić swój czas!

 

PRZEPIS: PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
 
kurczak z pieczarkami:

  • podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
  • sól, czarny pieprz
  • łyżka mąki pszennej
  • 300 g pieczarek (najlepiej małych)
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 130 ml śmietanki słodkiej 18%
  • dowolna zielenina do posypania – natka pietruszki, kolendra...

placki ziemniaczane:

  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • jajko
  • sól, czarny pieprz
  • 2-3 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

kurczak z pieczarkami:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszać z mąką pszenną. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na połówki (jeśli są większe na ćwiartki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pierś z kurczaka i obsmażyć (aż białko się zetnie). Dodać pokrojone pieczarki. Odparować składniki przez 7-9 minut, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki i gotować przez kilka minut, aż sos nabierze pożądanej konsystencji.

placki ziemniaczane:
Ziemniaki, cebule i opcjonalnie czosnek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok z ziemniaków pozostawiamy do opadnięcia. Płyn wylewamy, a powstałą na dnie naczynia mączkę ziemniaczaną łączymy z ziemniakami i jajkiem. Wyrabiamy do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W zależności od ziemniaków i efektywności Waszej sokowirówki dodatek mąki pszennej może być niekonieczny (i tak jest najlepiej). W razie konieczności dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli nie dysponujecie sokowirówką możecie zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach i bardzo dobrze je odcisnąć, a następnie pozostawić do sedymentacji. Oddzielony płyn należy odlać. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując, aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na jej powierzchni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje). Placek przełożyć na talerz, nałożyć kurczaka z sosem i złożyć na pół. Udekorować spora ilością świeżej zieleniny.

Czas przygotowania: 60 min
Trudność: średnie
Kaloryczność: 570 kcal / porcja

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!