Przepis: Pumpkin Pie, słynne amerykańskie ciasto dyniowe

Przepis: Pumpkin Pie, słynne amerykańskie ciasto dyniowe

Pumpkin Pie, u nas częściej znane jako tarta dyniowa, jest jednym z najsłynniejszych dań kuchni amerykańskiej. Ciasto dyniowe jest ściśle związane z tradycją obchodów Święta Dziękczynienia, które Amerykanom ciężko sobie wyobrazić bez tego wypieku. Mamy dla Was przepis na tradycyjne Pumpkin Pie z pieczonej dyni.

 

Kruche ciasto z masą dyniową, znane w Ameryce Północnej jako Pumpkin Pie, znane jest tam już od ok. 400 lat. Znaczenie tego wypieku rosło przez wieki wraz ze wzrostem znaczenia Święta Dziękczynienia, podczas którego Pumpkin Pie jest jednym z głównych, oczywiście obok indyka, dań podawanych na stół.

W wydaniu amerykańskim ten rodzaj ciasta dyniowego wielką popularność zyskał w zasadzie tylko w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W Europie rzadko przygotowuje się je zgodnie z amerykańską tradycją. Ale jeśli chcecie poczuć w domu klimat słynnego amerykańskiego Święta Dziękczynienia (przypomnijmy - Amerykanie obchodzą je w czwarty czwartek listopada), warto przygotować Pumpkin Pie - w przygotowaniu jest proste i szybkie, a smakuje wyśmienicie.

Pumpkin Pie, amerykańskie ciasto dyniowe Pumpkin Pie, amerykańskie ciasto dyniowe
Pumpkin Pie, amerykańskie ciasto dyniowe

 

PRZEPIS: PUMPKIN PIE, SŁYNNE AMERYKAŃSKIE CIASTO DYNIOWE

Pumpkin Pie, amerykańskie ciasto dyniowe Pumpkin Pie, amerykańskie ciasto dyniowe

Składniki:

kruche ciasto:

  • 20 dkg masła
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • szczypta soli

 

masa dyniowa:

  • 60 dkg dyni
  • 2 jabłka
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 12 dkg cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

 

Sposób przygotowania:

Umytą dynię, pozbawioną pestek włożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przekrojoną stroną do dołu (skórką do góry). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie dołożyć przekrojone na pół jabłka i piec kolejne 20 minut.

Upieczoną dynię z jabłkami wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Miąższ dyni i jabłek wybieramy łyżką, wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Zagniatamy kruche ciasto: masło posiekać nożem i wymieszać z mąką, dodać cukier waniliowy, wodę i sól. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażarki.

W osobnej misce z zmiksować jajka z cukrem, dodać 120 ml śmietanki i przyprawy (sól, cynamon, imbir i goździki). Następnie dodać zmiksowaną uprzednio w blenderze masę dyniową. Całość wychodzi dość rzadka.

Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Wykładamy do tortownicy lub okrągłego naczynia żaroodpornego (o średnicy ok.23-24 cm), formując z ciasta wysokie brzegi na krawędziach. W środek wlać masę dyniową.

Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Masa dyniowa powinna być ścięta, ale miękka.

Upieczone Pumpkin Pie można udekorować z wierzchu np. śmietanką czy masą z serka mascarpone.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!