Przepis: Pyszny azjatycki kurczak na miodzie z sosem sojowym i czosnkiem

Przepis: Pyszny azjatycki kurczak na miodzie z sosem sojowym i czosnkiem

Kuchnia azjatycka kojarzy się nam przede wszystkim z bogactwem smaków i aromatów, często kontrastujących ze sobą - słodkim, kwaśnym, pikantnym czy słonym. Poniższy przepis na kurczaka z miodem, sosem sojowym i czosnkiem jest jednym z przykładów takiego łączenia kilku wyrazistych smaków.

 

PRZEPIS: PYSZNY KURCZAK NA MIODZIE Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM

Kurczak na miodzie z sosem sojowym i czosnkiem
Składniki:

  • 800 g fileta z kurczaka
  • 5 średnich cebul
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka myjemy i czyścimy z błonek i tłuszczu, po czym kroimy w wąskie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka, ząbki czosnku w plasterki. Na rozgrzanej, dużej głębokiej patelni smażymy pokrojone mięso kurczaka, tak aby otrzymało lekko złocisty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę i całość znów smażymy, aż cebula zmięknie - w międzyczasie dodajemy czosnek.

Na patelnię wlewamy sos sojowy i miód oraz szklankę wody. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy odrobiną soli. Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobince wody. Całość podajemy oczywiście z ryżem. Smakuje przepysznie - szczerze polecamy, nie tylko wielbicielom azjatyckiej kuchni.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!