Przepis: Pyszny kurczak w płatkach kukurydzianych z miodowym sosem barbecue

Pyszne kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, podawane z dodatkiem miodowego sosu barbecue to nie tylko dobry pomysł na rodzinny obiad. Po wystygnięciu panierowany kurczak jest cudowną zimną przekąską, idealną na domowe przyjęcia w gronie znajomych i przyjaciół.
Chrupiąca panierka i słodko-pikantny, pyszny sos - czego potrzeba więcej do przygotowania dania z kurczaka? Panierowane w płatkach kukurydzianych drobiowe mięso sprawdzi się i jako danie główne, i jako zimna przekąska. Co ważne, kurczak nie jest smażony, a zdrowo pieczony w piekarniku.
Tajemnicą chrupiącej, aromatycznej panierki są zmiażdżone na małe kawałki płatki kukurydziane, wymieszane z aromatycznymi przyprawami: wędzoną papryką i czosnkiem. Ich połączenie ze smakiem sosu barbecue, wspomaganego przez słodki posmak miodu, daje połączenie idealne. Danie silnie kojarzy się z kuchnią amerykańską, w której kurczak a'la KFC i sos barbecue są bardzo popularne.
PRZEPIS: PIECZONE KAWAŁKI KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH Z MIODOWYM SOSEM BARBECUE
PIECZONE KAWAŁKI KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH Z MIODOWYM SOSEM BARBECUE
Składniki:
- 1 kg mięsa z piersi kurczaka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 szklanek płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 3/4 szklanki sosu barbecue
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki keczupu
Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w duże kawałki. Płatki kukurydziane miażdżymy na drobne kawałki.
Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy do niej mąkę i dokładnie całość mieszamy tak, aby kurczak był dokładnie obtoczony mąką.
W osobnej miseczce mieszamy jajka z mlekiem. W kolejnym naczyniu przygotowujemy panierkę: mieszamy płatki kukurydziane ze wszystkimi przyprawami.
Panierujemy kurczaka. Obtoczone mąką mięso wkładamy po kolei do miseczki z mieszanką jajeczną, po czym panierujemy mieszanką płatków kukurydzianych z przyprawami. Układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem.
Kurczaka w kukurydzianej panierce pieczemy przez ok.18-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, w połowie czasu obracamy kawałki na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki podgrzewamy w niewielkim garnku lub rondelku. Kurczaka wraz z sosem podajemy na gorąco, ewentualnie pozostawiamy osobno do wystygnięcia - danie jest świetną zimną przekąską na domowe przyjęcia.
2019-08-29AmericanPT20MPT20M6 Servingsdinnermeal, dinner, chicken, barbecuePieknowdomu.pl