Przepis: Pyszny kurczak w płatkach kukurydzianych z miodowym sosem barbecue

Przepis: Pyszny kurczak w płatkach kukurydzianych z miodowym sosem barbecue

Pyszne kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, podawane z dodatkiem miodowego sosu barbecue to nie tylko dobry pomysł na rodzinny obiad. Po wystygnięciu panierowany kurczak jest cudowną zimną przekąską, idealną na domowe przyjęcia w gronie znajomych i przyjaciół.

 

Chrupiąca panierka i słodko-pikantny, pyszny sos - czego potrzeba więcej do przygotowania dania z kurczaka? Panierowane w płatkach kukurydzianych drobiowe mięso sprawdzi się i jako danie główne, i jako zimna przekąska. Co ważne, kurczak nie jest smażony, a zdrowo pieczony w piekarniku.

Tajemnicą chrupiącej, aromatycznej panierki są zmiażdżone na małe kawałki płatki kukurydziane, wymieszane z aromatycznymi przyprawami: wędzoną papryką i czosnkiem. Ich połączenie ze smakiem sosu barbecue, wspomaganego przez słodki posmak miodu, daje połączenie idealne. Danie silnie kojarzy się z kuchnią amerykańską, w której kurczak a'la KFC i sos barbecue są bardzo popularne.

 

PRZEPIS: PIECZONE KAWAŁKI KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH Z MIODOWYM SOSEM BARBECUE

Kurczak w płatkach kukurydzianych w miodowym sosie barbecue

Składniki:

  • 1 kg mięsa z piersi kurczaka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 szklanek płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sos:

  • 3/4 szklanki sosu barbecue
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki keczupu

 

Sposób przygotowania:

Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w duże kawałki. Płatki kukurydziane miażdżymy na drobne kawałki.

Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy do niej mąkę i dokładnie całość mieszamy tak, aby kurczak był dokładnie obtoczony mąką.

W osobnej miseczce mieszamy jajka z mlekiem. W kolejnym naczyniu przygotowujemy panierkę: mieszamy płatki kukurydziane ze wszystkimi przyprawami.

Panierujemy kurczaka. Obtoczone mąką mięso wkładamy po kolei do miseczki z mieszanką jajeczną, po czym panierujemy mieszanką płatków kukurydzianych z przyprawami. Układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem.

Kurczaka w kukurydzianej panierce pieczemy przez ok.18-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, w połowie czasu obracamy kawałki na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki podgrzewamy w niewielkim garnku lub rondelku. Kurczaka wraz z sosem podajemy na gorąco, ewentualnie pozostawiamy osobno do wystygnięcia - danie jest świetną zimną przekąską na domowe przyjęcia.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!