Przepis: Roladki schabowe z cukinią, pieczarkami i mięsem mielonym

Roladki schabowe są zawsze dobrym pomysłem na domowe danie obiadowe. Nadziewane farszem z grzybów i warzyw, doprawione aromatycznymi przyprawami - sprawdzą się także jako danie główne w czasie rodzinnych przyjęć. Poniżej przepis na pyszne schabowe roladki z cukinią i pieczarkami.
PRZEPIS: ROLADKI SCHABOWE Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I MIĘSEM MIELONYM
ROLADKI SCHABOWE Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I MIĘSEM MIELONYM
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- 1/2 średniej cukinii
- 4-5 średnich pieczarek
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 jajka
- bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce do jarzyn, cebulę kroimy w drobną kostkę. Schab kroimy w plastry, po czym rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty mięsa (im bardziej cienkie, tym wygodniej będzie je potem rolować). Oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni, na rozgrzanym oleju dokładnie szklimy cebulę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy cukinię i pieczarki, trzymamy na ogniu przez kilka minut - aż zmiękną. Dodajemy majeranek oraz mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy do dokładnego obsmażenia mięsa. Patelnię zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia zawartości.
Ciepłe mięso mielone z dodatkami wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Na płatach schabu rozsmarowujemy przygotowaną mięsną masę, zwijamy w roladki i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy dokładnie na złocisty kolor.
2019-10-29PolishPT30MPT10M6 Servingsdinnerpork chop, mushrooms, zucchiniPieknowdomu.pl