Przepis: Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i serem pleśniowym

Przepis: Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i serem pleśniowym

Pomysłowe sakiewki z kurczaka, wypełnione nadzieniem z kaszy jaglanej i sera pleśniowego, doprawione aromatycznymi przyprawami to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Z pewnością zasmakują w nich zarówno dorośli, jak i małe pociechy.

 

Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i serem pleśniowym Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i serem pleśniowym

 

PRZEPIS: SAKIEWKI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i serem pleśniowym
Składniki (na 4 porcje):

  • 2 duże piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 60 g sera pleśniowego (u nas Lazur Błękitny)
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • kurkuma i suszona ostra papryka
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek
  • odrobina miodu (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i żyłek tłuszczu i osuszamy. Przekrawamy pod kątem na dwie części. Ostrym nożem nacinamy wzdłuż, po czym wewnątrz podcinamy w bok, tworząc w środku mięsa tytułową "sakiewkę". Mięso doprawiamy solą i pieprzem, po czym nacieramy kurkumą i ostrą papryką. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Ser pleśniowy (u nas Lazur Błękitny) kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Kaszę, ser i szczypiorek mieszamy w miseczce wraz z kurkumą (pół łyżeczki), ostrą papryką (1/3 łyżeczki), solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy przygotowane wcześniej sakiewki z kurczaka.

Na wierzchu sakiewki kładziemy plasterek pomidora, posypujemy suszonym oregano i delikatnie polewamy odrobiną miodu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, po czym wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Najlepiej smakuje z sałatką. Smacznego :)

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty