Przepis: Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i serem pleśniowym

Pomysłowe sakiewki z kurczaka, wypełnione nadzieniem z kaszy jaglanej i sera pleśniowego, doprawione aromatycznymi przyprawami to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Z pewnością zasmakują w nich zarówno dorośli, jak i małe pociechy.
PRZEPIS: SAKIEWKI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
SAKIEWKI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
- 2 duże piersi kurczaka
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 60 g sera pleśniowego (u nas Lazur Błękitny)
- 1 pomidor
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- kurkuma i suszona ostra papryka
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
- odrobina miodu (opcjonalnie)
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i żyłek tłuszczu i osuszamy. Przekrawamy pod kątem na dwie części. Ostrym nożem nacinamy wzdłuż, po czym wewnątrz podcinamy w bok, tworząc w środku mięsa tytułową "sakiewkę". Mięso doprawiamy solą i pieprzem, po czym nacieramy kurkumą i ostrą papryką. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Ser pleśniowy (u nas Lazur Błękitny) kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Kaszę, ser i szczypiorek mieszamy w miseczce wraz z kurkumą (pół łyżeczki), ostrą papryką (1/3 łyżeczki), solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy przygotowane wcześniej sakiewki z kurczaka.
Na wierzchu sakiewki kładziemy plasterek pomidora, posypujemy suszonym oregano i delikatnie polewamy odrobiną miodu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, po czym wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Najlepiej smakuje z sałatką. Smacznego :)
2018-04-09PolishPT50MPT50MPieknowdomu.pl