Przepis: Sałatka makaronowa ze szparagami i bobem

Przepis: Sałatka makaronowa ze szparagami i bobem

Sezonowe, zielone warzywa i sycący makaron skropiony oliwą z oliwek stanowią świetny letni posiłek. Z łatwością zabierzecie go na lunch do pracy. Green power!

 

PRZEPIS: SAŁATKA MAKARONOWA ZE SZPARAGAMI I BOBEM

Sałatka makaronowa ze szparagami i bobem
Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g makaronu macheroni al ferretto lub innego dowolnego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 500 g bobu
  • szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki pestek dyni
  • spora garść świeżej bazylii

 

Winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego lub balsamico
  • łyżka miodu płynnego
  • łyżka przyprawy maggi
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Bób i szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru (możemy gotować je razem w jednym garnku) przez około 6 minut. Zahartowujemy zimną wodą, aby utrzymać piękny zielony kolor warzyw. Szparagi kroimy w mniejsze kawałki, bób obieramy z szarej łupinki. Makaron łączymy ze szparagami, bobem, łuskanymi orzechami włoskimi, pestkami dyni oraz dużą garścią świeżych listków bazylii.

Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód, maggi oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy. Winegret dodajemy do przygotowanych wcześniej składników i delikatnie mieszamy. Serwujemy na zimno.

Czas przygotowania: 30'

Trudność: łatwe

Kaloryczność: 450 kcal / porcja

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!