Przepis: Sałatka warstwowa kurczak gyros

Sałatki warstwowe podane w małych pucharach lub kieliszkach to świetna propozycja na przyjęcia lub jako elegancka przystawka. Taki danie nie tylko pięknie się prezentuje ale też wyśmienicie smakuje. Wyrazisty smak kurczaka gyros i kiszonego ogórka złagodzony jest smakiem jogurtowego dressingu, sałaty i słodkawej kukurydzy.
PRZEPIS: SAŁATKA WARSTWOWA KURCZAK GYROS
SAŁATKA WARSTWOWA KURCZAK GYROS
- 2 szt. piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- przyprawa gyros
- sałata masłowa lub mieszanka sałat
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ogórki kiszone
- ketchup pikantny
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sos sałatkowy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso przez kilka minut. Doprawiamy do smaku przyprawa gyros. Studzimy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki drobno siekamy. Jogurt łączymy z majonezem i sosem sałatkowym.
W małych pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: połowę sałaty, kukurydzę, kiszone ogórki, ketchup, kurczaka, sos jogurtowy oraz na wierzch resztę sałaty.
Czas przygotowania: 20'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 390 kcal / porcja
2018-11-30PolishPT10MPT10MPieknowdomu.pl