Przepis: Sałatka z awokado i łososiem w sosie teriyaki

Sałatki z łososiem są niezwykle popularne, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Proponujemy Wam przepis na sałatkę z sosem teriyaki, który świetnie komponuje się ze smakiem ryb, a często służy też jako marynata do mięs czy dodatek do orientalnych dań.
Sos teriyaki to interesująca wariacja smaków, łącząca w sobie niezwykłość sosu sojowego, słodycz miodu i ostre aromaty imbiru. Idealnie pasuje do ryb nadając im głęboki smak. Ryba w towarzystwie świeżych warzyw: sałaty, pomidorków cherry i awokado stanowi znakomity lekki obiad lub lunch.
PRZEPIS: SAŁATKA Z ŁOSOSIEM W SOSIE TERIYAKI
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM W SOSIE TERIYAKI
- 300 g filetu z łososia
- sos teriyaki:
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- mieszanka sałat lub sałata rzymska / lodowa
- 1 awokado
- 10-15 pomidorków cherry
- opakowanie kiełków pora / rzodkiewki / brokuła
Łososia oczyścić ze skóry, podzielić na mniejsze kawałki, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty do ryby: sos sojowy, brązowy cukier, imbir, przeciśnięty czosnek i sok z limonki dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą zalać kawałki przygotowanego wcześniej łososia. Pozostawić je w lodówce szczelnie owinięte folią spożywczą na noc (najlepiej na ok. 12 godzin)
Na talerzach umieścić porcję mieszanki sałat lub sałaty rzymskiej. Awokado przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki, umieścić na sałacie. Pomidorki przeciąć na pół i dołożyć do sałatki.
Łososia wyjąc z marynaty i grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej ze wszystkich stron. Łososia umieścić na sałatce. Marynatę zlać do małego rondelka i podgrzewając zredukować. Polać sałatkę, na jej wierzchu ułożyć garść świeżych kiełków.
Czas przygotowania: 15 minut
Kaloryczność: 350 kcal / porcja
2018-01-26OrientalPT15MPT15MPieknowdomu.pl