Przepis: Sałatka z awokado, ogórkiem i mozzarellą

Lekka sałatka z awokado i mozzarellą to świetny pomysł na zdrowy posiłek: świeżą przekąskę czy drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu pomysłowa sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu.
Rukola, ogórek, awokado, mozzarella... tyle dobrego w jednej pysznej i zdrowej sałatce z aromatycznym winegretem. Awokado jest bardzo wdzięcznym owocem i łatwo komponuje się w wielu różnych kompozycjach smakowych i daniach. Sałatkę wg poniższego przepisu możecie podać też np. jako świetne danie podczas spotkania z przyjaciółmi.
PRZEPIS: SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKIEM I MOZZARELLĄ
SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKIEM I MOZZARELLĄ
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- długi ogórek
- pół opakowania rukoli
- około 10 listków bazylii
- kulka sera mozzarella
- papryczka chili
Sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki
- 1 łyżeczka syropu klonowego / miodu
- sól, czarny pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić na ćwiartki. Przygotować sos winegret, umieszczając wszystkie jego składniki w małym słoiczku i intensywnie wstrząsając zawartość.
Miąższ awokado pokroić na kawałki, wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Ogórki umyć, obrać niezbyt dokładnie ze skórki zostawiając jej fragmenty, pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć rukolę wymieszaną z bazylią. Dodać ogórki, awokado i porwane kawałki mozzarelli. Ułożyć jajka i skropić winegretem.
Czas przygotowania: 20'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 270 kcal / porcja
2018-01-31PolishPT20MPT20MPieknowdomu.pl