Przepis: Sałatka z awokado, ogórkiem i mozzarellą

Przepis: Sałatka z awokado, ogórkiem i mozzarellą

Lekka sałatka z awokado i mozzarellą to świetny pomysł na zdrowy posiłek: świeżą przekąskę czy drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu pomysłowa sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu.

 

Rukola, ogórek, awokado, mozzarella... tyle dobrego w jednej pysznej i zdrowej sałatce z aromatycznym winegretem. Awokado jest bardzo wdzięcznym owocem i łatwo komponuje się w wielu różnych kompozycjach smakowych i daniach. Sałatkę wg poniższego przepisu możecie podać też np. jako świetne danie podczas spotkania z przyjaciółmi.

 

PRZEPIS: SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKIEM I MOZZARELLĄ

Sałatka z awokado, ogórkiem i mozzarellą
Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • długi ogórek
  • pół opakowania rukoli
  • około 10 listków bazylii
  • kulka sera mozzarella
  • papryczka chili

Sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego / miodu
  • sól, czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić na ćwiartki. Przygotować sos winegret, umieszczając wszystkie jego składniki w małym słoiczku i intensywnie wstrząsając zawartość.

Miąższ awokado pokroić na kawałki, wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Ogórki umyć, obrać niezbyt dokładnie ze skórki zostawiając jej fragmenty, pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć rukolę wymieszaną z bazylią. Dodać ogórki, awokado i porwane kawałki mozzarelli. Ułożyć jajka i skropić winegretem.

Czas przygotowania: 20'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 270 kcal / porcja

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!