Przepis: Sałatka z truskawkami, mango, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

Ciekawa sałatka, łącząca w sobie słodkie smaki truskawek i mango z musztardowym, lekko ostrym winegretem na bazie musztardy Dijon. Dodatek mozzarelli, rukoli i ziaren słonecznika dopełnia bogactwo smaków - sałatka jest pyszna.
PRZEPIS: SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, MANGO, MOZZARELLĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, MANGO, MOZZARELLĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Składniki (na 4 porcje):
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 2 garście świeżej rukoli
- 200 g mozzarelli
- 1 owoc mango
- 200 g świeżych truskawek
- 1/2 świeżej zielonej papryki
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Sałatę lodową myjemy, suszymy i kroimy (lub rwiemy) na mniejsze części. Mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę lub paski, truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże) lub połówki.
W dużej misce mieszamy sałatę lodową z rukolą. Na nie wykładamy pokrojoną mozzarellę oraz pokrojone w kostkę mango. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam wierzch kładziemy świeże truskawki.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je uważnie, tak aby nie przypalić.
Przygotowujemy musztardowy winegret do sałatki - w salaterce mieszamy musztardę, oliwę, sok z cytryny, ocet i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Winegretem polewamy sałatkę przed podaniem na stół. Posypujemy wystudzonymi uprażonymi ziarnami słonecznika.
2019-06-19PolishPT10MPT10M4 Servingssaladtruskawki, strawberry, sałatka, mango, rukola, mozzarella, saladPieknowdomu.pl