Przepis: Sałatka z truskawkami, mango, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

Przepis: Sałatka z truskawkami, mango, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

Ciekawa sałatka, łącząca w sobie słodkie smaki truskawek i mango z musztardowym, lekko ostrym winegretem na bazie musztardy Dijon. Dodatek mozzarelli, rukoli i ziaren słonecznika dopełnia bogactwo smaków - sałatka jest pyszna.

 

PRZEPIS: SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, MANGO, MOZZARELLĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Sałatka z truskawkami, mango, mozzarellą i prażonym słonecznikiem Sałatka z truskawkami, mango, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 2 garście świeżej rukoli
  • 200 g mozzarelli
  • 1 owoc mango
  • 200 g świeżych truskawek
  • 1/2 świeżej zielonej papryki
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową myjemy, suszymy i kroimy (lub rwiemy) na mniejsze części. Mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę lub paski, truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże) lub połówki.

W dużej misce mieszamy sałatę lodową z rukolą. Na nie wykładamy pokrojoną mozzarellę oraz pokrojone w kostkę mango. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam wierzch kładziemy świeże truskawki.

Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je uważnie, tak aby nie przypalić.

Przygotowujemy musztardowy winegret do sałatki - w salaterce mieszamy musztardę, oliwę, sok z cytryny, ocet i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Winegretem polewamy sałatkę przed podaniem na stół. Posypujemy wystudzonymi uprażonymi ziarnami słonecznika.

Sałatka z truskawkami, mango, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!