Przepis: Schab z dynią w sosie pieczarkowym

Przepis: Schab z dynią w sosie pieczarkowym

Dynia to prawdziwa ikona polskiej jesieni w kuchni. Jej łagodny smak sprawia, że jest świetnym dodatkiem do przeróżnych dań i ciast. Sprawdźcie przepis na mięso schabowe z kawałkami dyni w sosie pieczarkowym.

 

PRZEPIS: SCHAB Z DYNIĄ W SOSIE PIECZARKOWYM

Schab z dynią w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości
  • 800 ml bulionu mięsnego
  • 8-10 dużych pieczarek
  • 300 g obranej i pokrojonej dyni
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6-8 kawałków suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki 18%

 

Sposób przygotowania:

Na odrobinie oliwy przysmażamy na patelni pokrojone w plasterki pieczarki. Zdejmujemy je i odkładamy do osobnego naczynia, a następnie przysmażamy dynię. Ją także zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Schab kroimy w grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie dokładnie przysmażamy na oliwie. Schab także na chwilę odkładamy na bok.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Zalewamy bulionem, dodając wszystkie przyprawy oraz suszone grzyby i sos sojowy. Wkładamy plastry schabu, przykrywamy patelnię i całość dusimy przez ok. 75 minut.

Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki i dynię, trzymając na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!