Przepis: Schab z dynią w sosie pieczarkowym

Dynia to prawdziwa ikona polskiej jesieni w kuchni. Jej łagodny smak sprawia, że jest świetnym dodatkiem do przeróżnych dań i ciast. Sprawdźcie przepis na mięso schabowe z kawałkami dyni w sosie pieczarkowym.
PRZEPIS: SCHAB Z DYNIĄ W SOSIE PIECZARKOWYM
SCHAB Z DYNIĄ W SOSIE PIECZARKOWYM
Składniki:
- 700 g schabu bez kości
- 800 ml bulionu mięsnego
- 8-10 dużych pieczarek
- 300 g obranej i pokrojonej dyni
- 1 duża cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6-8 kawałków suszonych grzybów
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml śmietanki 18%
Na odrobinie oliwy przysmażamy na patelni pokrojone w plasterki pieczarki. Zdejmujemy je i odkładamy do osobnego naczynia, a następnie przysmażamy dynię. Ją także zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Schab kroimy w grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie dokładnie przysmażamy na oliwie. Schab także na chwilę odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Zalewamy bulionem, dodając wszystkie przyprawy oraz suszone grzyby i sos sojowy. Wkładamy plastry schabu, przykrywamy patelnię i całość dusimy przez ok. 75 minut.
Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki i dynię, trzymając na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
2019-10-29PolishPT1H30MPT10M6 Servingsdinnerpork chop, pumpkin, mushroomsPieknowdomu.pl