Przepis: Serca drobiowe (z kurczaka) gotowane w winie z warzywami i smażone

Przepis: Serca drobiowe (z kurczaka) gotowane w winie z warzywami i smażone

Duszone, a potem smażone serca drobiowe mogą być ciekawym pomysłem na główne danie obiadowe. Podawane bez sosu, powinny być dodatkiem do sałatek. Prezentujemy ciekawy przepis na serca z kurczaka duszone z winem i warzywami, a potem smażone z cebulką.

 

Nie każdy z nas jest fanem podrobów, niektórzy uważają je za posiłek drugiej kategorii - pewnie ze względu na funkcje pełnione w organizmach zwierząt oraz niższą cenę. Choć są kraje (także europejskie), gdzie wątróbki, serca czy flaki są uważane za wykwintne.

Warto również wiedzieć, że podroby drobiowe - także serca - są bardzo cennym źródłem wysokowartościowego białka oraz żelaza. Serca dostarczają nam też sporej ilości witamin z grupy B. Są więc znaczącym "zamiennikiem" dla np. ogólnie uważanych za bardzo zdrowe ryb. Aczkolwiek - uwaga - podroby zawierają też cholesterol - ich jedzenie nie jest wskazane przy chorobach miażdżycowych.

 

PRZEPIS: SERCA DROBIOWE GOTOWANE W WINIE Z WARZYWAMI I SMAŻONE

Serca drobiowe (z kurczaka) gotowane w winie z warzywami i smażone

Składniki:

  • 700 g świeżych serc drobiowych
  • 1/2 szklanki (ok.100-120 ml) słodkiego białego wina (użyliśmy Muscat)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 plaster selera
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej (różowej)
  • 10 ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Marchew, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego kroimy w plasterki, korzeń selera i jedną cebulę - w drobną kostkę. Serca drobiowe płukamy i oczyszczamy z tłuszczu.

W dużym, płaskim garnku gotujemy 1,5 litra wody. Do gotującej się wody wrzucamy marchew, pietruszkę, oba selery i pokrojoną jedną cebulę. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, curry i kurkumę. Po 5 minutach gotowania dolewamy białe słodkie wino i dodajemy serca z kurczaka. Przykrywamy garnek i gotujemy całość przez 20-25 minut.

Wyjmujemy same serca drobiowe z ugotowanego wywaru (można go wykorzystać do przygotowania innego dania, np. zupy). Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i wrzucamy ugotowane serca - smażymy przez 10 minut, często mieszając. W tym czasie drugą cebulę kroimy w półplasterki. Dorzucamy je do smażonych serc wraz z posiekaną natką pietruszki, lekko prószymy mielonym pieprzem i smażymy aż cebula zmięknie (3-4 minuty).

Danie gotowe - podajemy z sałatką jako składnik dania głównego. Tak przygotowane serca drobiowe mogą też być mięsną, ciepłą przekąską.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!