Przepis: Świąteczna rolada czekoladowa z masą cukrową

Przepis: Świąteczna rolada czekoladowa z masą cukrową

Świąteczny stół to także smakowite, domowe wypieki. Świąteczna czekoladowa rolada to świetny pomysł na bożonarodzeniowe słodkości, podawane gościom i domownikom podczas rodzinnych spotkań w czasie świąt.

 

PRZEPIS: ROLADA CZEKOLADOWA Z MASĄ CUKROWĄ

Świąteczna rolada czekoladowa Świąteczna rolada czekoladowa

Składniki:

ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1/4 szklanki tłustego mleka

nadzienie:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

polewa:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

dekoracja:

  • cukier puder
  • ozdoby z masy cukrowej

masa cukrowa:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • barwniki: zielony, czerwony i kakao

 

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubijamy cukier z żółtkami na lekką, puszystą masę. Na przemian dodajemy do niej sypkie składniki i mleko.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je stopniowo do masy, delikatnie mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Formę o wymiarach 40x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy 15-20 minut aż stwardnieje.

Czystą ścierkę kuchenną oprószamy obficie cukrem pudrem. Wykładamy na nią upieczone ciasto i usuwamy papier do pieczenia. W razie potrzeby wyrównujemy brzegi. Rolujemy ciasto razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia.

Ubijamy kremówkę z cukrem na sztywną masę. Rozwijamy ciasto i smarujemy je bitą śmietaną. Pozostawiamy brzegi (około 2 cm) czyste. Ponownie zwijamy ciasto. Umieszczamy je na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu.

Do rondelka wlewamy kremówkę oraz wkładamy czekoladę i masło. Energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość studzimy. Stężałą polewą smarujemy wierzch i boki rolady. Dekorujemy ozdobami z masy cukrowej, a całość oprószamy cukrem pudrem.

Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalewamy 70 ml zimnej wody. Odstawiamy na ok. 5 minut. Umieszczamy żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwujemy, aż zacznie się rozpuszczać, po czym dodajemy 3 łyżki margaryny. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści, zdejmujemy z ognia. Dodajemy stopniowo cukier puder – do momentu aż masa będzie plastyczna. Masę dzielimy na części, dodając do każdej inny barwnik.

Świąteczna rolada czekoladowa

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!