Przepis: Świąteczna rolada czekoladowa z masą cukrową

Świąteczny stół to także smakowite, domowe wypieki. Świąteczna czekoladowa rolada to świetny pomysł na bożonarodzeniowe słodkości, podawane gościom i domownikom podczas rodzinnych spotkań w czasie świąt.
PRZEPIS: ROLADA CZEKOLADOWA Z MASĄ CUKROWĄ
ROLADA CZEKOLADOWA Z MASĄ CUKROWĄ
Składniki:
ciasto:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- 1/4 szklanki tłustego mleka
nadzienie:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru
polewa:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 140 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
dekoracja:
- cukier puder
- ozdoby z masy cukrowej
masa cukrowa:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody
- 3 łyżeczki margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- barwniki: zielony, czerwony i kakao
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubijamy cukier z żółtkami na lekką, puszystą masę. Na przemian dodajemy do niej sypkie składniki i mleko.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je stopniowo do masy, delikatnie mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 180o C. Formę o wymiarach 40x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy 15-20 minut aż stwardnieje.
Czystą ścierkę kuchenną oprószamy obficie cukrem pudrem. Wykładamy na nią upieczone ciasto i usuwamy papier do pieczenia. W razie potrzeby wyrównujemy brzegi. Rolujemy ciasto razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia.
Ubijamy kremówkę z cukrem na sztywną masę. Rozwijamy ciasto i smarujemy je bitą śmietaną. Pozostawiamy brzegi (około 2 cm) czyste. Ponownie zwijamy ciasto. Umieszczamy je na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu.
Do rondelka wlewamy kremówkę oraz wkładamy czekoladę i masło. Energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość studzimy. Stężałą polewą smarujemy wierzch i boki rolady. Dekorujemy ozdobami z masy cukrowej, a całość oprószamy cukrem pudrem.
Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalewamy 70 ml zimnej wody. Odstawiamy na ok. 5 minut. Umieszczamy żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwujemy, aż zacznie się rozpuszczać, po czym dodajemy 3 łyżki margaryny. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści, zdejmujemy z ognia. Dodajemy stopniowo cukier puder – do momentu aż masa będzie plastyczna. Masę dzielimy na części, dodając do każdej inny barwnik.
2019-11-05PolishPT20MPT40M12 Servingscakecake, christmasPieknowdomu.pl