Przepis: Szaszłyki na grilla z tuńczykiem i krewetkami

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami to absolutnie najszybsze w przygotowaniu danie z grilla... wystarczy 5 minut na ruszcie i gotowe. Ale co najważniejsze są absolutnie przepyszne.
PRZEPIS: SZASZŁYKI NA GRILLA Z TUŃCZYKIEM I KREWETKAMI
SZASZŁYKI NA GRILLA Z TUŃCZYKIEM I KREWETKAMI
- 300 - 400 g surowego tuńczyka
- 200 g krewetek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 czerwona cebula
- sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- łyżka octu winnego
Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kostkę tuńczyka, krewetki, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. W naczyniu o szerokim dnie mieszamy przyprawy z olejem i octem. Szaszłyki marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Na mocno rozgrzanym grillu układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony 2 minuty. Serwujemy ze świeżą sałatką i pieczywem.
Porada: godzinę wcześniej namaczamy patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać).
Czas przygotowania: 30'
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 4 szt.
2019-05-15PolishPT5MPT30MPieknowdomu.pl