Przepis: Szaszłyki na grilla z tuńczykiem i krewetkami

Przepis: Szaszłyki na grilla z tuńczykiem i krewetkami

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami to absolutnie najszybsze w przygotowaniu danie z grilla... wystarczy 5 minut na ruszcie i gotowe. Ale co najważniejsze są absolutnie przepyszne.

 

PRZEPIS: SZASZŁYKI NA GRILLA Z TUŃCZYKIEM I KREWETKAMI

Szaszłyki na grilla z tuńczykiem i krewetkami
Składniki (na 4 szaszłyki):

  • 300 - 400 g surowego tuńczyka
  • 200 g krewetek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kostkę tuńczyka, krewetki, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. W naczyniu o szerokim dnie mieszamy przyprawy z olejem i octem. Szaszłyki marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Na mocno rozgrzanym grillu układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony 2 minuty. Serwujemy ze świeżą sałatką i pieczywem.

Porada: godzinę wcześniej namaczamy patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać).

 

Czas przygotowania: 30'

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 4 szt.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!