Przepis: Tarta ze szpinakiem i serem feta

Przepis: Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta wciąż jest niezwykle popularnym daniem, praktycznie każda pani domu ma swój sprawdzony przepis: na słodko lub na słono. Tajemnica tarty tkwi zarówno w odpowiednim cieście, jak i w nadzieniu. Sprawdź nasz przepis na tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi.

 

PRZEPIS: TARTA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Tarta ze szpinakiem i serem feta
Składniki (na 2 tarty):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 200 g liści świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
  • 140 g sera feta
  • 4-5 jajek
  • 200 ml śmietanki kremowej 18%
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła i odrobina oliwy z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Formy do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, po czym ciastem francuskim. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przepłukany wcześniej szpinak. Podsmażyć aż szpinak zmięknie. Odstawić do przestygnięcia.

Przestygnięty szpinak wyłożyć na ciasto francuskie w formie do tarty. Ser feta pokroić w kostkę i wyłożyć na szpinak. Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietankę - całość dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem, po czym wylać do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Włożyć do piekarnika, piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i zrumieni.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!